Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Цеков: Няма проблеми с националната програма за общински проекти

Снимка: в. „Строител“

Противно на редица политически твърдения, истината е, че няма никакви проблеми с финансовата обезпеченост на националната програма за общински проекти. Това пише в събота във „Фейсбук“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Целта му бе да обори тиражирани твърдения за финансирането на общинските проекти в Приложение 3 на Закона за държавния бюджет, съобщават от регионалното министерство.

В централния бюджет има близо 10 млрд. за капиталови разходи, от които Министерски съвет периодично превежда на МРРБ средства за плащания към общините, тогава когато е необходимо. Към момента по бюджета на МРРБ са преведени 400 млн. и това е напълно достатъчно, тъй като все още не са постъпили никакви искания за авансови плащания от общините бенефициенти.

При изчерпване на наличната сума, съгласно чл. 107, ал. 2 от Закона за бюджета МС предоставя допълнителни средства за изпълнение на програмата. Това са фактите и правото. Всичко друго е дезинформация, пише още Цеков.

Посредническите опити за разделяне в ГЕРБ, направени часове преди започването на преговорите за управлението на страната, се описват като нелепи, недостойни и неетични от кметовете на партията.

Кирил Петков леко се заяде с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов да се смени и финансовият министър Асен Василев по време на ротацията. Кирил Петков даде пример, че при едно събиране с някои от кметовете на ГЕРБ ги попитал дали искат още от бюджетите на Асен Василев или от тези на Владислав Горанов, който е бивш финансов министър. Те обаче заявили, че искат от бюджетите на Василев, тъй като не желаели още от същото и редене по-опашки.

В писмена позиция, изпратена до медиите, по-рано кметовете на ГЕРБ се обявиха против внушенията, направени от председателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по време на националната конференция на „Демократична България“.

Кметовете изтъкват, че в ГЕРБ няма лагери или разделения, а съществуват различни мнения и идеи, но политическите действия винаги са единни. Те подчертават, че партията е отбор, който е устоял на изпитания и предизвикателства, и обещават да продължат да работят в интерес на хората.

ГЕРБ изразиха несъгласие с присвояването на правото да се говори от името на законно избраните кметове на общини в България. Също така, те подчертават, че приемането на бюджета за 2024 година, основно изискване на ГЕРБ, беше включването на приоритетни проекти за всяка община, но алармират, че финансирането за проекти от Министерството на финансите е нищожно.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелските въоръжени сили убиха трима палестинци при операция на Западния бряг

Израелските въоръжени сили убиха най-малко трима палестинци при операция...

Окончателно: Отмениха разрешението за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отмяната на решението...

Румен Радев на Великден за дълга и отговорността към България

Кои български политици още честитиха празника ВИЖТЕ:

Фолкдивата Дебора откровено за насилието, за интригите в поп фолка и още нещо… (ВИДЕО)

Фолк звездата Дебора се завръща на музикалната сцена щастлива...

Оплакваме се, че работим много, не почиваме достатъчно и че не сме здрави

След като през миналата седмица стана ясно, че броят на...

Възвестиха Възкресение Христово (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg