https://www.gerb.bg/bg

Три язовира с обем под 50 %, „Студена“ не е сред тях

Три язовира са с намален обем под 50 %, но яз. „Студена“ не е сред тях. С цел икономия на вода са намалени част от заявките за напояване, като е поставено условие, разрешените количества да бъдат използвани по изготвен график за подаване на водни маси.

Язовири, които се използват за питейно битово водоснабдяване и са със завирен обем под 50 % от общия им обем към края на месец май са „Асеновец“, „Ястребино“ и „Тича“, като яз. „Студена“ не е сред тях.

Припомняме, че на 1 май министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди графика за използване на водите от комплексните и значими язовири за май 2020 г. като МОСВ ограничи ползването на водата на язовирите „Студена“, „Тича“, „Асеновец“, „Дяково“ и „Ястребино“.

Според данни към 3 юни 2020 г. на министерството на околната среда и водите (МОСВ) яз. „Студена“ е запълнен на 69,55%.

Същевременно нощният режим на водата в Перник все още продължава да е факт. Перничани имат вода от 6:00 ч. сутринта до 22 часа вечер.

От друга страна МОСВ прогнозира голям приток на вода за контролирано освобождаване на обем чрез деривации, ВЕЦ или основен изпускател.

В графика за месец юни „Искър“ с процент на запълване 82% и Предприятие „Язовири и каскади“ са предупредени да имат готовност, в случай на голям приток и високи води, за изпускане на обеми, в съответствие с аварийния план, което експлоатира ВЕЦ „Пасарел“ и ВЕЦ „Кокаляне“- за плавно сработване на обемите.

Тези действия е необходимо да се извършват съобразно проводимостта и текущата възможност за провеждане на количествата в участъка от бент Панчарево до Нови Искър. В тази връзка се разрешава планирано използване на всички облекчителни съоръжения, като при необходимост графикът може да бъде изменен

Данните за другите язовири показват са:

Язовир „Асеновец“ е с процент на запълване 40,71% от общия обем.

Данните на язовир „Ястребино“ показват 28,44% на запълване. Анализите към момента показват, че в случай, че се разрешава по 1,0 млн. м 3 за напояване през месеците юни, юли и август 2020 г. и при нулев приток, в края на месец август обемът в язовира ще достигне минимума за питейно-битово водоснабдяване – 12,2 млн. м 3 и месец септември ще бъде под него.

Язовир „Тича“ с процент на запълване 49,96% от общия обем – постъпващият в язовира приток продължава да бъде значително по-малък от разхода, поради което ползването от язовира е редуцирано, като заявките на ВиК Шумен и ВиК Търговище са намалени в съответствие с реално използваните през предходните месеци водни количества.

За язовир „Дяково“ е с процент на запълване 72,25% от общия обем – разрешени са заявените количества от ползвателите, включително промишлено водоснабдяване и напояване. Предприетите през изминалите 3 месеца съвместни действия с „Напоителни системи“ ЕАД доведоха до акумулиране на водни количества, както за питейно-битовото водоснабдяване, така също и за останалите цели. За язовир „Камчия“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румънският премиер очаква падане на визите за САЩ от октомври

Премиерът на Рунъния Марчел Чолаку заяви в неделя, че...

Министерството на спорта обясни защо не финансира Федерацията по вдигане на тежести

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма...

Синдикатът на железничарите поиска оставката на ръководството на НКЖИ

Синдикатът на железничарите в България призова ръководството на компанията...

МВР безсрочно, но усилено следи движението по пътищата

От МВР съобщават тази сутрин, че започват "специализирана полицейска...

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при тежката катастрофа в Пловдив

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg