https://www.gerb.bg/bg

Тънката синя линия на газа може да взриви плановете за кабинет, предупреждава бизнесът

Спирането на газа освен пагубни ефекти за икономиката, създава и значителни рискове за технологични аварии и опазването на околната среда и човешкия живот.

Това предупреждават в открито писмо до премиера в оставка Кирил Петков, финансовия и икономическия министри в оставка Асен Василев и Корнелия Нинова, до енергийния им колега в оставка Александър Николов, до председателя на КЕВР Станислав Тодоров, до изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

От организацията, която обединява 28 големи производствени предприятия в страната пишат, че червените линии на политическото коалиране са едно, но разделителната линия, която е на път да взриви всякакви бъдещи планове за нов кабинет в рамките на това Народно събрание, а и работата на евентуално служебно правителство е спирането на газа.

„Противно на политическата лексика, която обича червеното – линията този път е синя. И тя е тежката ситуация с осигуряване на природен газ за България. Изключително тревожно е, че само 2,5 месеца преди началото на отоплителния сезон синьо гориво за България не е осигурено, а и цената му е абсолютно неясна. Ефективни мерки за това не бяха взети нито в рамките на редовното правителство, а след това и на кабинета в оставка“, пишат от БФИЕК.

Производителите, изтъкват, че е възможно управляващите да нямат представа колко предприятия в страната зависят изцяло от природния газ, на колко семейства те дават поминък и колко физически лица се отопляват с природен газ. За тях също алтернатива за зимата на практика няма, пишат от асоциацията.

„Хубаво е да познаваш българската икономика преди да говориш и най-вече преди да действаш. Далеч сме от идеята да звучим драматично, но без доставки на природен газ много работещи хора ще са на улицата, икономиката ще бъде изключително застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме голяма част от социалните плащания“, предупреждават производителите.

Повод за тяхното безпокойство са думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД, който при изслушването си в Народното събрание заяви, че не са гарантирани количествата, необходими за икономиката за август и септември.

Не е ясно как се договаря доставката на тези количества. Няма и абсолютно никаква информация дали се работи за договарянето на дългосрочни доставки на природен газ, включително от 1 януари 2023 г.

Дори и при получаването на целите количества газ от Азербайджан, световният пазар е в дефицит – наблюдаваме аварии, стачки и планови престои на съоръжения на ключови доставчици. Наблюдаваме свръхзаетост на терминалите за регазификация на втечнен газ в Европа.

Много от „алтернативните“ доставчици почти нямат свободни количества газ за продан извън дългосрочните им ангажименти. Тези обстоятелства далеч не ни карат да гледаме оптимистично на възможността за осигуряване на газа за България, пишат производителите.

На този фон не е ясно дали има газ, който да бъде нагнетяван в „Чирен“, мотивират притеснението си те.

Съгласно публични данни, ПГХ „Чирен“ е запълнено на 38%, а средната запълненост в Европа е 62%! В Германия средната запълненост е 65%, като редица хранилища там са запълнени над 90%. Да не забравяме, че сме на средата на летния сезон, когато потреблението е сравнително ниско, обясняват оптимизма на политиците те.

Те питат какво ще се случи през зимните месеци, когато трябва да се доставя гориво за топлофикациите и изтъкват, че подобни въпроси вече е трябвало да имат отговор.

Управителен съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) обединява 28 големи производствени предприятия в страната, които отговарят за 44% от промишленото потребление на електроенергия и 57% от промишленото потребление на природен газ в страната, изтъкват те.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

МВР отчита трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск....

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

„Съюз такси“ не подкрепя протестите на таксиметровите шофьори в София

Сдружението с нестопанска цел "Съюз такси" заяви, че не...

Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

Протестните действия могат да прераснат в блокиране на пътища, предупреждава Съветът на ректорите

Прокуратура вдига мерките срещу Васил Божков срещу 500 000 лв. гаранция

Решението на Апелативния съд се очаква тази седмица

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg