https://www.gerb.bg/bg

Тагарев отново: Военни в Украйна няма да пращаме (ВИДЕО)

Видео: Safenews.bg.

По искане на БСП народните представители изслушаха новия министър на отбраната Тодор Тагарев по въпроса каква въоръжена помощ оказваме на Украйна.

Какво точно даваме на Украйна в рамките на втория пакет военна помощ, попита Борислав Гуцанов от БСП. И още – има ли разговори с Киев за предоставяне на български изтребители МиГ-29, какво точно ще даваме, включвайки се в програмата за 1 милион снаряди за Украйна и ще пращаме ли жива сила там.

Вие не сте министър на отбраната, а министър на войната„, остър бе в края на изказването си червеният депутат.

Инициативата на Европейския съюз за предоставяне на 1 милион снаряда за Украйна има 3 направления, като ние можем да участваме само в това, което предвижда, не е даване на въоръжение, а на развитие на производствени мощности, които да ни позволят да произвеждаме снаряди 155 мм калибър, каквито към момента не правим, защото просто не използваме. Европейската агенция за отбрана също така е установила 15 държави, които имат потенциал за развитие на индустриални мощности в тази посока, сред които е България и няколко български компании, отговори министър Тагарев.

А по отношение на подготовката на военни медици и санитари, то се касае до изпълнение на решение на 48-о НС да се подготвят украински военни медици и санитари във ВМА в специално изграден център с помощта на САЩ. Те ще са до 60 на година.

Обучение на бойни санитари, лица от Въоръжените сили на Украйна. Само и единствено за това става въпрос„, подчерта министърът.

Няма планове, не се обсъжда и не виждам да се обсъжда в близко бъдеще участие на български войски в конфликта в Украйна„, отсече Тагарев.

И още – предоставяната военна помощ от България на Украйна ще бъде частично финансово компенсирана от Европейския съюз. „За помощта, която България предостави като униформи, обувки и бинтове още в началото на войната, ние сме направили съответната заявка и очакваме компенсация от почти 330 хиляди евро, която обаче ще получим следващата година. Това въоръжение, което бе дадено след решението от декември месец, по същия начин се заявява неговата стойност, ще получим 59% компенсация. За помощта, която оказваме сега, ще получим 55%„, посочи шефът на военното ведомство.

БСП продължиха да настояват да се каже в конкретика какво ще даваме на Киев. Министърът отказа с аргумента, че информацията е секретна и може да бъде дадена на засекретено заседание. Но увери – няма да бъдат давани танкове.

Бил ли е служител на Министерството на отбраната на Украйна, попита Тагарев независимият депутат Радостин Василев. „Защото това би могло да повлияе на обективната Ви преценка

Да, работил съм като съветник в украинското министерство на отбраната между 2005 и 2011 година, посещавайки регулярно Киев, работейки в различни международни формати и съм предавал своя опит по линия на отбраната и ресурсното управление. За тази си работа не съм получил нито една гривна. Или какъвто и да е друг паричен еквивалент„, потвърди военният министър.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел спря Ал-Джазира

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал...

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg