https://www.gerb.bg/bg

Столичните социалисти със закани срещу неофашизма в България

Снимка: БГНЕС

БСП-София излиза с позиция, днес 23.12.2023 година, в която настоява, че е факт настъплението на фашизма и неофашизма в България.

Като доказателство за това столичните социалисти, които „не могат да остават безучастни“ изброяват три неща – демонтажа на Паметника на съветската армия, неизлъчването по националното радио на интервюто на Петър Волгин с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, както и сюжет от Софийския университет и разграничаването на Академичния съвет от позиции на проф. Дарина Григорова, изказани в интервю.

Според версията на позицията на БСП София академичният съвет на СУ „Свети Климент Охридски“ е заклеймил проф. Дарина Григорова заради нейни антинацистки убеждения, което явно означава заставане на обратните позиции. С позицията си Академичният съвет опозорил „нашата Алма матер“ и потъпкал свободата и независимостта на българската наука.

За демонтажа на МОЧА, както е известен сред столичани, социалистите посочват, че това престъпно деяние, което е в нарушение на двустранния договор с Русия, както е на серия конвенции на ЮНЕСКО и ООН за защита на културните паметници, включително и на ежегодните резолюции на Генералната асамблея на ООН срещу реабилитацията на фашизма и нацизма. Интервюто на Петър Волгин е определено като „арестувано“, а действието по спирането му като безпрецедентно, никога не случвало се с интервю на посланик, както и брутална цензура и грубо погазване на свободното слово.

И в днешната си позицията столичните социалисти не могат да не споменат „венеца“ на настъплението на фашизма и неофашизма, който според тях представляват кулинарните изстъпления в ДСБ с торти, на които е изобразен МОЧА.

Позицията на столичните социалисти завършва с реторични въпроси, но и със закана:

От какво се страхувате, госпожи и господа, та унищожавате историята, арестувате свободата на словото и срамите академичната свобода? Над какво тържествувате? Какво празнувате тъй истерично? Един народ има бъдеще само когато има родова памет и история. Историята не може да бъде нито променена, нито победена! Историята не прощава служенето на чужди интереси и носи забрава за конюнктурния патриотизъм. И вас няма да подмине!“

В самите позиции от интервюто на Дарина Григорова се заявява увереност, че „денацификация“ след Украйна ще има и в България и че НАТО трябва да се върне към границите си от 1997 г. Като цяло това е неизбежно е звученето и тонът на професорката.

В позиция на Академичния съвет на СУ, публикувана вчера, се заявява разграничение от нейната позиция.

„Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма.“

В позицията също така се казва, че подобно поведение от страна на университетски преподатале, е недопустимо, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Инженерите в СДВР се захващат с новата маркировка на Патриарха

Позицията на СДВР е, че проектът за новата маркировка...

В Световния ден на сестринството недостигът на кадри застрашително нараства

На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година...

Извънредно в News24sofia.eu! Дете е простреляло друго дете на частно парти в Арбанаси (ВИДЕО)

На тържеството са присъствали бизнесмени, общинари и депутати

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg