Социалното министерство против исканите от синдикатите обезщетения за безработица

Прочитания 127
0 0

Министерството на труда и социалната политика не подкрепя предложението на синдикатите минималното обезщетение за безработица да стане 60% от минималната заплата, т.е. да има увеличение от 9 на 17 лева на ден. Това става ясно от изпратено от министър Деница Сачева становище по пакета от допълнителни мерки за справяне с кризата, които бяха внесени в Националния съвет за тристранно сътрудничество от бизнеса и синдикатите, съобщава БНР.

Мотивът на социалното министерство е, че определението на висок размер на обезщетението за безработица няма да е стимул за лицата да бъдат активни на пазара на труда.

Освен това ведомството е против предложението минималното обезщетение за безработица да се установи на 60% от осигурителния доход до края на 2020 г.

Според предложението минималният размер на обезщетенията за безработица ще е различен за всяко лице в зависимост от осигурителният му доход. Според МТСП това противоречи на принципа на равнопоставеност на осигурените лица. Освен това може да достигне размер от около 85 лева на ден, който надвишава определения със закона за бюджета на ДОО за 2020 г. максимален дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 74,29 лева.

Социалното министерство не подкрепя и предложението за допълнителен целеви отпуск до 20 дни за сметка на НОИ за майки с малки деца, възрастни и други уязвими групи работници.

Сред малкото предложения, одобрени от ведомството, е идеята самоосигуряващите се, които са работодатели и имат наети работници, да могат да се ползват от мярката 60/40 по отношение на тези работници.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

30% скок на жалбите до омбудсмана по време на извънредното положение (ВИДЕО)

За два месеца броят на жалбите до мен се увеличиха с около 30%. Най-много жалби получихме, свързани с потребителските права на хората, които остават без работа и не могат да погасяват своите задължения. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в ефира на Bulgaria ON AIR. Тя сподели, че потребителските жалби, които са […]