https://www.gerb.bg/bg

Социалистите показаха умения по жонглиране с дневния ред на парламента (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Депутатите скочиха срещу предложението на председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков в дневния ред на законодателния орган да се включат нови 10 точки при условията на изключителност, а парламентарният контрол да отпадне.

Депутатите от БСП Борислав Гуцанов и Георги Свиленски призоваха шефът на парламента да не прави подлога Народното събрание.

Според Свиленски мнозинството може да си гласува така дневния ред, както и анблок всички законопроекти на първо, второ, трето и четвърто четене.

Ако влизаме във война в понеделник, тогава си заслужава да работим през събота и неделя„, каза Свиленски, според когото Желязков влязъл в книжчица под мишчица в пленарна зала и предложил пълна промяна на дневния ред на законодателния орган.

Иван Ченчев пък запита Желязков дали иска народните представители да го наричат „сламен човек“. Тези петъчни дни са някакви специални в държавата, щом всичко трябва да се претупа и да се бърза, все се случва в петък, посочи Ченчев.

Депутатът от „Възраждане“ Петър Петров призова да не се мачка парламентаризмът и правилникът на Народното събрание.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид призова да се подложат на гласуване десетте точки, тъй като били малки законопроекти с по едно-две изречения. Досега с три процедурни предложения изядохме два законопроекта, така че, дайте да гласуваме, настоя Хамид.

Депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов заяви, че Бойко Борисов пази Асен Василев от неудобните въпроси на депутатите и затова се предлагало да отпадне парламентарният контрол. Няма как да мине един такъв дневен ред, ставате за смях пред обществото, посочи Балабанов.

В крайна сметка след кратък спор, дневният ред с нови 10 точки, обявен от председателя на парламента, бе приет със 148 гласа „За“ и 65 „гласа“ против.

При така гласувания дневен ред народните представители – предимно от БСП и ИТН, започнаха с процедурните хватки да бавят започването по същество на пленарното заседание. Левите предложиха две от точките да бъдат изместени по-напред в дневния ред на законодателния орган, а Тошко Йорданов от ИТН настоя народните представители да си удължат работното време до приемането на абсолютно всички законопроекти. Всички те бяха приети. След това пък се направиха и допълнителни процедурни предложения за прегласувания, с което се показаха ясни индикации, че дейността и работата на Народното събрание не може да тръгне.

Тошко Йорданов поиска да се изслушва и вътрешният министър Калин Стоянов като точка трета в дневния ред на парламента. Това предложение на председателя на парламентарната група на ИТН също мина през гласуване и прегласуване.

Иван Ченчев от БСП пък се пошегува, че председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков можело да започне да обикаля села и паланки с тъпан или вувузела и да казва, че се е съобразил с мотивите на своята парламентарна група и скрил министрите от парламентарния контрол. Така той направи ясни индикации към бившия шеф на АПИ Георги Терзийски, на когото бе казано да обикаля от бившия премиер Бойко Борисов относно използването на винетките.

В програмата за днес бяха включени:

  1. проект на решение относно необходимостта от предоставяне на нова сграда на Конституционния съд;
  2. промени в правилника на Народното събрание,
  3. второ гласуване на промени в Закона за съдебната власт;
  4. първо четене на промени в закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия;
  5. проект на решение за предоставяне на допълнителна военно-техническа помощ на Украйна;
  6. проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори за условията и реда, при които „Българския енергиен холдинг“ да придобие до 20 процента дял в консорциума-титуляр на договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Аспарух“;
  7. избор на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации;
  8. първо гласуване на промени в Закона за здравното осигуряване;
  9. първо гласуване на законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането;
  10. второ четене на промени в Закона за защита от домашното насилие.

Шеги, закачки и викане на призраци в пленарна зала

Тошко Йорданов от ИТН излезе на трибуната и цитира, както той се изрази „Христо Иванов, лицемер номер едно„, тъй като призовал „нито глас за Пеевски“ и обяснявал как това е въпрос на национална сигурност.

Мустафа Карадайъ поиска допуск на Слави Трифонов в зала, за да обясни тезите си за първата брачна нощ и за Чираците. Чираците са при майстора, отговори Тошко Йорданов, който пък настоя в зала да дойдат Иво Прокопиев, който се бил инсталирал в парламента, както и Ахмед Доган да дойде от Росенец, така или иначе управляващите щели да му го вземат.

Йорданов настоя още в зала да се върне Бойко Борисов, който явно отишъл да каже на жандармерията, че тази вечер щял да се прибере по-късно.

Иван Ченчев от БСП поиска изслушване на премиера Николай Денков за подкрепата на Украйна да бъдат предоставени касетъчни бомби.

След почивката драмата с дневния ред продължи. Да вземем сферата от тотото и чрез нея да се определя гледането на точките от дневния ред.

Предложението бе на Любен Дилов, ГЕРБ, било справедливо, на което Христо Проданов от БСП отговори, че социалистите се чудят какъв късмет ще ни се падне от топките.

Росен Желязков се притесни от амбивалентността на левите. Червените продължиха да настояват за разместване на точките в дневния ред. Георги Свиленски се заяде, че правилникът позволява непрестанно разместване на точките в дневния ред. Денят е дълъг, каза председателят на парламента Росен Желязков. Когато вие предлагате всичко може, когато опозицията предлага – не може, ядоса се Свиленски, а парламентарният шеф му отговори, че досега левицата имала успеваемост в предложенията. 108 минути загубил парламентът заради процедурните хватки на БСП, 216 000 лева сте изгубили на българските данъкоплатци, изчислил е Александър Иванов от ГЕРБ.

Желязков не е съгласен, че парламентът може непрекъснато да размества точки в дневния ред. Не сте прав за това, което правите в момента, заяви и Борислав Гуцанов. Радостин Василев посочи, че това, което се случва, е престъпление към български народ. Той даде номера на Слави Трифонов на Росен Желязков да му се обади да каже на кого какви съобщения праща. За всички било ясно, че ИТН били малкото ДПС, по думите му.

Кристиан Вигенин предложи да се свика председателски съвет, за да се обсъди кое може да влезе в дневния ред и да има парламентарен контрол, на което Росен Желязков не откликна.

Според Иван Ченчев от БСП именно Росен Желязков е виновен за всяка една профукана парламентарна минута. Нямало как да е позитивна работата на Народното събрание, а времето минава ище ви свърши ротацията„.

2000 лева на минута струва парламентарното време, напомни Георги Свиленски, който поспори с председателя на парламента на изключени микрофони.

Много скоро всички българи ще поискат президентска република, предупреди Филип Станев от ИТН и настоя Росен Желязков да направи така, че парламентът да започне работа. И той настоя за председателски съвет. Радостин Василев се възмути от панталона пък на Андрей Чорбанов, който му приличал на излязъл от шотландска лудница. Явно трябвало да се прави модна полиция, по мнението му. Чорбанов се защити като подчерта, че панталонът можел да се смени, но генетиката оставала.

Иван Ченчев направи разбор на ролите на парламентарните групи днес – едната била змия, другата – овца, третата – магаре, но не ги посочи. Свиленски пък посочи, че явно на Росен Желязков му харесвала играта на процедури. Времето тече неумолимо, отговори му той. Гласувайте по съвест, настоя той.

Левите продължиха да недоволстват по дневния ред. Част от тях влязоха и в опит, по думите на самия Желязков, „за интимна близост„, който заподозря дори, че червените искали да бъдат отстранени от зала. Иван Ченчев обяви, че председателят на парламента не искал да ги изгони, защото щели да дадат трибунка.

Левите пак излязоха на трибуната. Проявявам учудващо за себе си търпение, сподели Росен Желязков. Не ви ли е срам, попита Искрен Митев от ПП/ДБ. Председателят на парламента призова социалистите да си седнат на местата. Не виждам причина да се редите на опашка, каза Желязков. Митев скочи, че червените блокират работата на законодателния орган. Сами предизвиквате фарс и сами ставате участници с него, каза председателят на парламента, обръщайки се към социалистите. Не ви ли е срам от хората, продължи Митев. Ще ви гледаме, докато дойде време да ходите до морето, закани се депутатът. Росен Желязков свика председателски съвет заради блокажа на червените.

Процедурните хватки в зала в НС продължиха дори и по време на председателски съвет, когато Росен Желязков отстъпи мястото си на Никола Минчев.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов настоя за почивка заради празната пленарна зала, тъй като не се знае и докога ще продължи инфантилната игра на котка и мишка, а дневният ред бил изнасилване на правилника за работа на Народното събрание.

Борислав Гуцанов от БСП също настоя за почивка, но заместник-председателят на парламента Никола Минчев не се даде.

Дори да не се знае дали първа точка е Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт на второ гласуване, Минчев даде думата на председателя на Комисията по правни въпроси Стою Стоев да прочете доклада на комисия. Минчев уточни, че ако се наложи ще бъдат разместени допълнително точките след извънредния председателски съвет в Народното събрание.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха чужденци, продавали цигари без разрешително

Открити са над 1200 стека с цигари от различни марки

Шефът на ЦРУ отново е в Кайро

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в египетската столица Кайро за...

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

Русия съобщи за превземането на Очеретино

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Митнически служители задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки, предназначени за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg