https://www.gerb.bg/bg

Служителите на БНР излязоха на протест, настояват за по-високи заплати

Снимка: БГНЕС

Служителите в Българското национално радио излязоха на протест, настоявайки за по-достойно заплащане, съобщава БНР. Акцията е организирана от КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Съюза на българските журналисти в радиото.

Основното искане на работещите в БНР е за спешно увеличение на средствата от бюджета за 2023 година за радиото, което ще направи възможно повишението на заплатите с 25%, за да бъде покрита натрупаната от 2021 г. насам инфлация.

По думите на Елица Доцева, синдикален председател на структура на КНСБ в БНР, се е стигнало до тук поради безхаберието на управляващите. От 2019 година се опитваме да ни чуят, да обърнат внимание на проблемите ни с ниското заплащане, издръжката на радиото, бюджета, недофинансиране, изобщо абсолютно никаква грижа за обществената медия. Искаме не по-малко от 25% увеличение на работната заплата, поясни тя. Според нея е недопустимо работещите в БНР да получават между 880 и 1000 лева заплата.

От една страна, съжалявам, че се стига до ситуация, в която журналисти, музиканти и въобще работещи в радиото са взели решение да излязат на протест, защото това показва дълбочината на проблемите с нашето финансиране. От друга страна, трябва да отбележа, че в рамките на един много дълъг период от време финансирането на БНР е изоставало от инфлационните процеси, което прави работата все по-трудна, посочи генералният директор на БНР Милен Митев.

Той изтъкна, че в заплатите може би това се вижда най-много, тъй като това се отразява на джоба на всеки един от работещите в БНР. Надявам се опитът на колегите гласът им да бъде публично чут да допринесе за стартиране на този разговор, допълни той.

Сборният пункт на участниците в протеста е пред сградата на БНР на столичния булевард „Драган Цанков“. Протестиращите ще направят шествие до пресечката с бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, където в 10 часа ще се състои импровизирано студио. Акцията ще затвори движението по двете платна на „Драган Цанков“, по „Евлоги и Христо Георгиеви“ – в посока „Орлов мост“, както и двете платна на улица „Граф Игнатиев“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Недоволството срещу реформите на Милей в Аржентина не стихва

Не стихва недоволството срещу реформите на президента Хавиер Милей...

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

Русия предупреди Европейския съюз, че ако наложи ограничения на...

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария започват "златно пътешествие" в двустранните отношения....

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура,...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg