https://www.gerb.bg/bg

След дълго чакане Швеция вече е официален член на НАТО

Снимка: EPA/Anders Wiklund

Швеция се присъедини към НАТО във Вашингтон в четвъртък, две години след нахлуването на Русия в Украйна я принуди да преосмисли политиката си за национална сигурност и да заключи, че подкрепата за алианса е най-добрата гаранция за безопасност на скандинавската нация, предава „Ройтерс“.

Шведският премиер Улф Кристерсон предаде окончателната документация на правителството на САЩ в четвъртък, последната стъпка в проточен процес за осигуряване на подкрепата на всички членове за присъединяване към военния съюз.

„Добрите неща идват при тези, които чакат“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, когато получи документите за присъединяване на Швеция от Кристерсон.

Това е исторически момент за Швеция, за нашия съюз и за трансатлантическите отношения„, каза Блинкън.

За НАТО, присъединяването на Швеция и Финландия, която има обща граница от 1340 км с Русия, е най-значимото присъединяване от десетилетия. Това също е удар за руския президент Владимир Путин, който се опита да предотврати по-нататъшното укрепване на алианса.

„Днес е наистина исторически ден. Швеция вече е член на НАТО“, каза Кристерсон.

Швеция ще се възползва от гаранцията за обща отбрана на алианса, според която атака срещу един член се счита за атака срещу всички.

Скандинавската страна ще добави авангардни подводници и значителна флотилия от местно произведени изтребители Gripen към силите на НАТО и ще бъде решаваща връзка между Атлантика и Балтика.

Русия заплаши да предприеме неуточнени „политически и военно-технически контрамерки“ в отговор на хода на Швеция.

Докато Стокхолм се доближава все повече до НАТО през последните две десетилетия, членството бележи ясно скъсване с миналото, когато в продължение на повече от 200 години Швеция избягваше военни съюзи и възприемаше неутрална позиция по време на война.

След Втората световна война тя изгради международна репутация на защитник на правата на човека, а откакто Съветският съюз се разпадна през 1991 г., последователните правителства съкратиха военните разходи.

Още през 2021 г. шведският министър на отбраната отхвърли членството в НАТО, само за да може тогавашното правителство на социалдемократите да кандидатства, заедно със съседна Финландия, само няколко месеца по-късно.

Министерството на отбраната на Република България поздрави Кралство Швеция по повод присъединяването на страната към най-мощния отбранителен съюз в света. Швеция стана 32-ия пълноправен член на Алианса и ще допринесе за повишаване на сигурността в Балтийския регион, Източния фланг на НАТО и за цялата евроатлантическата зона.

Докато Финландия се присъедини към алианса миналата година, Швеция трябваще да изчака, тъй като Турция и Унгария, забавиха ратифицирането на присъединяването на Швеция. Турция по-късно одобри молбата на Швеция през януари.

Унгария беше единствената страна членка на НАТО, която не бе одобрила молбата на скандинавската страна за присъединяване към Алианса – процес, който изисква подкрепата на всички членове. Това влоши отношенията ѝ със Съединените щати и предизвиква безпокойство сред съюзниците.

На 26 февруари унгарските депутати одобриха присъединяването на Швеция към НАТО. С това бе преодоляно последното препятствие пред историческата стъпка на скандинавската страна, чийто неутралитет продължи през двете световни войни и Студената война.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Румен Радев на Великден за дълга и отговорността към България

Кои български политици още честитиха празника ВИЖТЕ:

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати...

Фолкдивата Дебора откровено за насилието, за интригите в поп фолка и още нещо… (ВИДЕО)

Фолк звездата Дебора се завръща на музикалната сцена щастлива...

Задържаха чужденци, продавали цигари без разрешително

Открити са над 1200 стека с цигари от различни марки

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

Делян Пеевски повежда листата на ДПС за парламентарните избори в два района

ДПС регистрира листата си за изборите, като Делян Пеевски повежда...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg