https://www.gerb.bg/bg

Славов разясни на Венецианската комисия промените в Конституцията

Снимка: пресцентър на МП

Министърът на правосъдието Атанас Славов обсъди предложенията за промени в Конституцията с докладчици от Венецианската комисия.

Те посетиха София като част от процедурата по събиране на мнения за предстоящите промени в Основния закон при изграждането на становището на комисията.

Славов очерта трите основни насоки в предложения проект – реформа на съдебната система, засилване на парламентаризма чрез промяна на статута на служебните правителства и въвеждането на индивидуална конституционна жалба.

По негови думи предложените промени в областта на съдебната власт целят да се изпълнят дългогодишните препоръки за осигуряване на независимост на съда, да се намали властта на главния прокурор и да се осигури контрол и отчетност на прокуратурата. Министърът поясни, че независимостта на съда се постига чрез оформянето на отделен Висш съдебен съвет, доминиран от членове, избрани от съдийската общност.

За бъдещия отделен Прокурорски съвет пък мнозинството ще бъде осигурено от обществената квота, избрана от парламента, като се елиминира досегашната йерархична структура от съветски тип, в която главният прокурор стои свръховластен на върха на пирамидата.

На срещата беше засегнат и въпросът за броя и продължителността на мандатите на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор, както и форматът на общия инспекторат към съдебната система.

Беше обсъден и статутът на служебните правителства, засилването на ролята на парламента и плавното преминаване на властта в период на нестабилност и чести парламентарни избори. Друга засегната тема беше обхватът и механизмът на действие на индивидуалната конституционна жалба.

Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианска комисия, е консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа. Очаква се становището за проекта за промени в Конституцията да бъде прието на сесията на 6-7 октомври.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Инженерите в СДВР се захващат с новата маркировка на Патриарха

Позицията на СДВР е, че проектът за новата маркировка...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Теглят жребий за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

ЦИК ще изтегли чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg