https://www.gerb.bg/bg

Сингапур конфискува активи за 2 милиарда долара по голямо дело за пране на пари

Снимка: iStock

Сингапур заяви, че очаква още арести и конфискации при разследването на един от най-големите си случаи на предполагаемо пране на пари, съобщава „Ройтерс“. Стойността на конфискуваните за момента активи възлиза на 2 милиарда долара (2,8 милиарда сингапурски долара)

Сингапур е известен с ниската си престъпност. Aкции на властите на града-държава в средата на август доведоха до ареста на 10 чужденци и конфискуването на луксозни имоти, автомобили, златни кюлчета, дизайнерски чанти и бижута на стойност 1 милиард сингапурски долара.

Този ​​случай е напомняне, че дори и най-строгите превантивни мерки могат да бъдат заобиколени от решителни престъпници„, каза Жозефин Тео, вторият министър на вътрешните работи, пред парламента днес.

Правителството ще създаде междуведомствена група за преглед на режима срещу изпирането на пари, като така ще отрази поуките, извлечени от случая, обясни тя.

Жозефин Тео беше един от тримата министри в кабинета, които отговориха на над 50 въпроса, зададени от депутати по случая.

Индрани Раджа, вторият министър на финансите, ще председателства междуведомствения комитет, който включва служители от централната банка, както и министерствата на вътрешните работи, правосъдието, работната сила и търговията.

Те ще разгледат четири области: предотвратяване на злоупотреби с корпоративни структури, сътрудничество между финансовите институции и властите, привличане на хора от трети страни при усилията за спиране на пране на пари, както и подобряване на възможностите за откриване на престъпленията.

Правителството заяви, че проверява финансови институции, заподозрени в участие в случая, и ще предприеме принудителни действия срещу всяка от тях и техния персонал, ако се установи, че са нарушили изискванията на централната банка.

Агенциите също преразглеждат процесите, които включват одобрението на централната банка за данъчни стимули, както и потенциални регулации за активи с висока стойност като луксозни коли и чанти.

Промените обаче не трябва да водят до излишни неудобства за законните фирми и клиенти, добави Тео. По думите ѝ случаят е бил на радара на полицията от 2021 г., след подаването на доклади за подозрителни транзакции от финансови институции. Тя отхвърли като „напълно неверни“ спекулациите в местни и международни новинарски издания, че операцията е извършена по нареждане на Китай. „Започнахме разследване, защото подозирахме, че в Сингапур са извършени престъпления„, обясни тя. „След като потвърдихме подозренията си, ние действахме.“

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обвиняват ArcelorMittal, че лъска имиджа си чрез Олимпиадата

Компанията не предприема обещаните мерки за климата

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на...

БАБХ затвори месарски магазин в Ботевград заради лоши хигиенни условия

След извършена проверка инспекторите на Българска агенция по безопасност...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg