Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шефката на Митниците все още задържана, но без обвинения

Снимка: БГНЕС

Шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов все още се намират в новата агенция Антикорупция.

Поне по отношение на Петя Банкова няма повдигнати обвинения, не е и официално задържана. Това съобщи в ефира на „Нова телевизия“ адвокатът й Аделина Натина. Тя заяви и че няма представа кои са останалите задържани освен Банкова и Маринов.

Процесуални действия засега не са извършвани, както е по закон, което трябва да се случва в присъствието на нейния адвокат.

Вчера по разработка на канал за контрабандни цигари и парфюми на митичния контрабанден бос Паскал бяха извършени обиски и арести на ДАНС в София, Хасково и Свиленград. Няма официални информация по случая, но депутатите посреднощ вече успяха да създадат временна комисия, която да разследва контрабандата и то по времето на Асен Василев като финансов министър.

Всяко правителство е заложник на предходното. Има такива акции непрекъснато, но никога не се стига до дъното. Това заяви Емил Димитров – Ревизоро в студиото на „Нова телевизия“ по повод вчерашната акция на новото КОНПИ в Агенция „Митници“. Това беше първата акция на новосъздадената или реформираната агенция и се проведе всъщност в последните дни на редовното правителство и то срещу директора Петя Банкова и нейния заместник Людмил Маринов, които са от седмици на тези постове.

ДАНС се бори сама със себе си, смята Емил Димитров, но и посочи, че много от арестите до този момент са вид корупционен натиск. И Бойко Борисов беше арестуван, но означава ли, че това е било правомерно и че е излязло нещо.

Срамът е голям, но знакът, който даваме на Европа е много лош. А следващите правителства и служебни и редовни трябва да продължат пътя ни към Шенген и Европа, посочи Димитров.

Той е убеден, че какъвто и да е канала през границата и където и да е, той не може да съществува без човека в София. Един път ще са цигари, другия път ще е алкохолът. Самите канали съществуват още от времето на „Кинтекс“ – българска държавна компания за външна търговия със специални стоки, основана още през 60-те години на миналия век и преобразувана няколко пъти и контролирана от МВР и ДС.

Оказва се, че всъщност Петя Банкова е сестра на Стефан Банков, който е бивш директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. Съвсем наскоро от Антикорупционния фонд разкриха, че сигнал от тоалетната на прокуратурата довел до три светкавични разпита на Банков през 2023 г., който тогава е прокурорски помощник във ВКП на пряко подчинение на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. След публикуване на снимките пред ресторанта „Осемте джуджета“ на Борислав Сарафов и Петьо Петров-Еврото в края на май 2023 г., Банков беше посочен от Сарафов като оперативен ръководител на нелегалното частно външно наблюдение на Гешев, направило заснемането.

Николай Николов-Паскал, кой е той, разказва БНТ. Роден през 1961 г. в Димитровград, а мащабът на дейността му надминавал този на Константин Димитров-Косьо Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора. Паскал се занимавал с контрабанда още от 90-те години на миналия век. За Николай Николов се твърди, че вече над 30 г. държи контрабанден канал за цигари от Турция и Гърция през пунктовете „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко Войвода“. По непотвърдена информация и Николай Николов е бил и в момента е човек на службите ни за сигурност и дори на американската Агенция за борба с наркотиците – DEA.

И в момента никой не е наясно къде точно се намира Николов.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Четири часа спасяваха турист със счупен крак в Пирин

Пострадалият е в болница в добро състояние

Северна Корея критикува САЩ, че търсят алтернативи на панела за санкции на ООН

Северна Корея разкритикува САЩ в четвъртък за търсенето на алтернативи...

Росен Желязков падна със 129 гласа (ВИДЕО)

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков падна от...

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img