https://www.gerb.bg/bg

Шефът на „Пирогов“ опровергава Хинков за финансовото състояние на болницата

Изпълнителният директор на Валентин Димитров УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД

Изпълнителният директор на Валентин Димитров УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД опровергава отправените по-рано обвинения от страна на здравния министър Христо Хинков в свое становище, разпространено от пресцентъра на спешната болница. Според Хинков лечебното заведение е в лошо финансово състояние и в „Пирогов“ са установени финансови нарушения и злоупотреби

Според Валентин Димитров твърденията на министъра на здравеопазването не отговарят на реалното финансово състояние на спешната болница. По думите му към момента тя е сред лечебните заведения, чиито дългове са стопени, и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба. Димитров посочва, че към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а НЗОК дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. са от минали години, а останалите са от тази година. „Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината“, категоричен е той.

Шефът на „Пирогов“ заявява още, че се е срещал по своя инициатива с Хинков в качеството му на министър веднъж, дни съм се виждал веднъж, по моя инициатива, броени дни след официалното встъпване на Христо Хинков в длъжност. По време на срещата той го запознал с актуалното състояние на болницата и му представил предприетите мерки за подобряването на положението й. „След това срещи с него не съм имал, нито сме имали разговори за финансовото състояние на болницата. Не съм получил насоки и подкрепа, каквато би следвало да оказва принципалът“, изтъква Валентин Димитров. Той допълва, че въпреки това болницата продължава да се развива в позитивна финансова посока. Към 30 юни 2022 г. заварил лечебното заведение със загуби в размер от 2 675 000 лв. и 17 460 000 лв. просрочени задължения към доставчици. Димитров посочва, че към 30 юни 2023 г. „Пирогов“ вече няма просрочени задължения и е на печалба от е от 307 000 лв., която към 30 октомври т. г. достига над 1 млн.

Той изтъква, че тези финансови резултати са постигнати, въпреки че загубите в интензивните сектори за първата половина на тази година са в размер на над 5 млн. лв., а само в детския интензивен сектор те възлизат на 2 593 000 лв. Според шефа на „Пирогов“ това показва, че интензивното лечение на деца и възрастни се дотира от печелившата дейност на болницата. „Всички решения и рестриктивни мерки, които съм предприел, всички механизми за подобряване на цялостното развитие на болницата, които съм направил показват само едно – УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ поетапно и плавно се оттласква от дъното, в което беше заседнала и не е подходяща за приватизиране“, заявява той. Валентин Димитров отбеляза също, че резултатите от финансовото състояние на болницата са публично достъпни на сайта на Агенция за публични предприятия и контрол, като са предоставени и в Министерство на здравеопазването на електронен и хартиен носител.

„Припомням, че съгласно нормативната уредба всеки одитен доклад трябва да бъде предоставен за становище на одитираното дружество. Ако в него има констатирани несъответствия, тогава докладът се предоставя на компетентните органи. На мен като изпълнителен директор на „Пирогов“ такъв доклад не ми е връчван и в тази връзка не мога да коментирам“, заявява още той. Димитров добавя, че от месец юни 2022 г. до настоящият момент болницата е преминала през множество проверки от страна на Изпълнителна агенция медицински надзор, НЗОК и други компетентни органи, които не са установили нарушения и финансови злоупотреби в лечебното заведение.

„Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично срещу мен като директор, поисках и получих справка от Национална следствена служба с дата от 27 ноември 2023 г., в която се посочва, че срещу мен няма данни за повдигнати обвинения и неприключили наказателни производства“, завършва директорът на лечебното заведение.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Най-малко 28 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия

Проливен дъжд предизвика наводнения и свлачища в индонезийската провинция...

Явор Божанков: Децата са помислили оръжието за играчка

По-рано днес излязоха информации, че дете е простреляло друго дете с боен пистолет на частно парти в Арбанаси

Извънредно в News24sofia.eu! Дете е простреляло друго дете на частно парти в Арбанаси

На тържеството са присъствали бизнесмени, общинари и депутати

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с „геноцидните си методи“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е достигнал такова ниво с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киев: Украйна ще получи първите си изтребители F-16 през юни-юли

Киев очаква да получи първите си изтребители F-16 от своите...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Радев иска повече пари за отбрана и отчет от Главчев за частната болница

Войската ни винаги е била стожер на държавността. Това...

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

Съветът за национална сигурност на Филипините вдигна мерника на китайските дипломати

Съветът за национална сигурност на Филипините призова китайските дипломати...

Спешни мерки за закъсненията на влаковете в София заради ремонта нареди Гвоздейков

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg