https://www.gerb.bg/bg

САЩ заплашени от дефолт след 1 юни

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Министърът на финансите Джанет Йелън в понеделник предупреди Конгреса, че САЩ може да просрочат дълга си още на 1 юни, ако конгресмените не увеличат или преустановят пълномощията на страната за заеми преди това и предотвратят това, което потенциално може да се превърне в глобална финансова криза, съобщи АП.

В писмо до лидерите на Камарата на представителите и Сената, Йелън призова лидерите на Конгреса да действат възможно най-бързо, за да се справят с лимита от 31,4 трилиона долара. Тя добави, че е невъзможно да се предвиди със сигурност точната дата, когато парите в САЩ ще свършат.

Научихме от миналите граници на дълга, че изчакването до последната минута може да причини сериозна вреда на доверието на бизнеса и потребителите, да повиши разходите за краткосрочни заеми за данъкоплатците и да повлияе отрицателно на кредитния рейтинг на Съединените щати„, пише Йелън в писмото.

Също в понеделник Бюджетната служба на Конгреса съобщи, че вижда по-голям риск САЩ да останат без средства в началото на юни. 

През януари Йелън изпрати писмо до лидерите на Конгреса, заявявайки, че нейният отдел е започнал да прибягва до „извънредни мерки“, за да избегне фалит на федералното правителство.

Министерството на финансите заяви в понеделник, че планира да увеличи заема си през тримесечието от април до юни на тази година, въпреки че федералното правителство е близо до нарушаване на лимита на дълга.

САЩ планират да заемат 726 милиарда долара през тримесечието. Това е с 449 милиарда долара повече от прогнозираното през януари, поради по-ниския паричен баланс в началото на тримесечието и прогнозите за по-ниски от очакваното приходи от данък върху дохода и по-високи разходи.

Въпреки че нахлуването на Русия в Украйна остава бреме за икономическия растеж на САЩ, служители на Министерството на финансите казват, че дебатът за тавана на дълга представлява най-големият риск за финансовата позиция на САЩ.

Ерик Ван Ностранд, изпълняващ длъжността помощник-секретар по икономическата политика, каза в изявление, че „дори ако Конгресът в крайна сметка повиши лимита на дълга, преди да настъпи неизпълнение, произтичащата от това несигурност може да повиши разходите по заемите и да предизвика друг финансов стрес, който би отслабил нашия пазар на труда и нашето положение в света.“

Няма време за губене„, каза Шай Акабас, директор по икономическата политика в Центъра за двупартийна политика, който прогнозира така наречената дата X, когато правителството изчерпи своите извънредни мерки. Неговата организация също ще предостави актуализирана X-дата проекция през следващите дни, казва той.

„Правителството на САЩ отново е в рамките на няколко месеца или дори седмици, след като не успява да изпълни всички свои задължения. Това не е позиция, подобаваща на страна, считана за основата на финансовата система, и само добавя несигурност към и без това разклатената икономика.“

Демократите и Белият дом настояват Конгресът да увеличи лимита на федералния дълг. Президентът Джо Байдън иска таванът да бъде вдигнат без преговори. Републиканското мнозинство в Камарата на представителите наскоро прие законопроект за осигуряване на съкращения на разходите в замяна на увеличаване на лимита на дълга. В понеделник Байдън покани четиримата лидери на Конгреса в Белия дом на 9 май, за да обсъдят въпроса.

Йелън каза миналата седмица на политическата конференция Cap-to-Cap във Вашингтон: „Конгресът трябва да гласува за повишаване или спиране на лимита на дълга и трябва да го направи без условия и не трябва да чака до последната минута. Вярвам, че това е основна отговорност на лидерите на нашата нация да направят това.“

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

Аплаузи за МИГ-29 в Деня на храбростта в София (СНИМКИ)

Денят на храбростта и празник на Българската армия на...

Разлив на живак вдигна на крак полицията и пожарната в Перник

Разлив на живак вдигна на крак полицията и пожарната...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg