https://www.gerb.bg/bg

С много критики НС въведе промени в „зелената карта на колите“

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / БТА

Парламентът прие Законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането на първо гласуване с вносител Министерски съвет.

По промените имаше два часа спор. От всички парламентарни групи, без „Демократична България“ и ГЕРБ (б.а. – вносители), критикуваха законопроекта и обявиха, че няма да го подкрепят. Везните бяха наклонени от изказване на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова, която поясни, че само българското звено има проблеми по функционирането на зелената карта и затова ведомството е изготвило законопроект по препоръки и е създало работна група. Правилата на Съвета на бюрата не се спазват и трябва да ги гарантираме. Ще ни изключат от системата и ще стане проблем, защото няма да се признават застраховки „Гражданска отговорност“, поиска Петкова.

Александър Иванов, ГЕРБ посочи, че парламентарната им група ще внесе промени между първо и второ четене с цел изчистване на законопроекта и призова залата да вземе под внимание условията на Министерство на финансите, Съюза на застрахователите и националните бюра.

Мартин Димитров ДБ защити промените, като нужни за застраховките и зелена карта.

Критики имаше от Борис Аладжов „Възраждане“, който изрази мнение, че нормативната ни уредба съответства на най-добрите практики и че приемането на законопроекта в този вид ще даде основание да се повишат застраховките, ще има възможност за застрахователни измами.

Лидия Недева, „Български възход“ смята, че промените ще доведат до измами със зелена карта.

Румен Гечев посочи, че БСП няма да подкрепи, а при второ четене ще участват активно. Не е нужна промяната като критерий за влизане в Еврозоната, смята той.

Иво Георгиев от „Продължаваме промяната“ също каза, че българският режим съответства на законите в другите държави. Какво ни кара, след като няма изискване и ангажименти за Еврозоната, пита той.

Законопроектът има за цел засилване на регулаторната рамка по отношение на изпълнението на задълженията на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и на застрахователите във връзка с функционирането на системата „Зелена карта“ в България. Чрез него ще се постигне гарантиране на точно и своевременно изпълнение на задълженията на застрахователите и НББАЗ в рамките на системата „Зелена карта“, съгласно изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата. Също така, ще се създаде правна възможност за предприемане на надзорни действия от страна на Комисията за финансов надзор в случай на неизпълнение на задълженията на застрахователите и на НББАЗ в рамките на системата „Зелена карта“.

Отстраняването на установените проблеми при функционирането на системата „Зелена карта“ в България е един от елементите на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), който изисква промени в нормативната уредба.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Ръководителят на движението "Друга Украйна", бивш лидер на забранената...

За Косово победа за Русия означава конфликт в цяла Европа

Косово подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия, въпреки...

Втори разобличител на Boeing почина внезапно

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на...

Израел отговори с контраудар на атаката срещу граничен пункт в Газа

След атаката на Хамас срещу граничния пункт Керем Шалом...

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg