https://www.gerb.bg/bg

Русия обяви, че контролира и коксовия завод в Авдеевка

Снимка: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Руските сили в понеделник поеха пълен контрол над огромния коксов завод от съветската ера в разрушения украински град Авдеевка, затвърждавайки най-голямата победа на бойното поле за девет месеца след една от най-интензивните битки на войната, предава „Ройтерс“.

Падането на Авдеевка е най-голямата победа на Русия, откакто тя превзе град Бахмут през май 2023 г., и идва почти две години след деня, откакто президентът Владимир Путин предизвика пълномащабна война, като нареди нахлуването в Украйна.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че неговите войски са напреднали около 9 км в тази част от фронтовата линия и че руските войски настъпват напред след градската битка.

Украйна каза, че е изтеглила войниците си, за да спаси войските от пълно обкръжение след месеци на ожесточени битки. Путин приветства падането на Авдеевка като важна победа и поздрави руските войски.

„Групировката на войските „Център“, предприемайки настъпление, пое пълен контрол над коксовия завод в Авдеевка“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната заедно с видео, показващо серия от взривове в това, което изглежда е заводът.

„Върху административните сгради на завода бяха издигнати руски знамена“, казаха от министерството.

Руската държавна телевизия показа свалянето на синьо-жълтите украински знамена в Авдеевка и издигането на бяло-синьо-червеното трицветно знаме на Русия, включително над коксохимическия завод.

След неуспеха на Украйна да пробие руските линии миналата година, Москва се опитва да удари украинските сили точно когато Киев обмисля голяма нова мобилизация и президентът Володимир Зеленски назначи нов командир, който да ръководи войната.

Русия определи изтеглянето на Украйна като прибързано и хаотично, изоставяйки войници и оръжия. Украинските военни казаха, че има жертви, но ситуацията се е стабилизирала донякъде след отстъплението.

Град Авдеевка вече 10 години е на фронтовата линия. Той има особена символика за Русия, тъй като беше превзет за кратко през 2014 г. от подкрепяните от Москва сепаратисти, които превзеха част от Източна Украйна, но след това беше превзет отново от украинските войски, които го превърнаха в обширна укрепена зона.

Авдеевка се намира в индустриалния регион Донбас, на 15 км северно но от окупирания от Русия през 2014 град Донецк. Преди войната коксохимическият завод от съветската епоха беше един от най-големите в Европа.

Още в събота генерал-полковник Александър Сирски, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, каза, че неговите войски са се върнали на по-сигурни позиции извън града, „за да избегнат обкръжение и да запазят живота и здравето на военнослужещите“.

Западът рутинно дава оценки за руските загуби във войната, но рядко говори за украинските жертви, които според Москва са огромни. Според оценки на западното разузнаване стотици хиляди мъже от двете страни са били убити или ранени във войната.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Румен Радев: Брацигово от 1876 година е символ на дух и родолюбие

Както умелите ръце на брациговските майстори с поколения са...

Радев увери Вишеградската група, че България е надежден енергиен партньор

България ще продължи да бъде надежден партньор в транзита...

Опасността от инциденти при гръмотевични бури зачестява през пролетта и лятото

В случаи на гръмотевични бури през пролетта и лятото избягвайте...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg