https://www.gerb.bg/bg

Русия изгражда нелегален флот, за да заобиколи петролното ембарго

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Русия изгражда „нелегален флот“ от петролни танкери, свързани с близки до Москва компании по целия свят. Целта е да се заобиколи петролното ембарго на ЕС, което започва да действа от 5 декември, съобщи „Блумбърг“.

Въпреки западните санкции, септемврийските стойности на доставките на суров петрол от Русия са по-високи, отколкото през февруари. Отбелязва се, че доставките за Европа са намалели до минимум, докато тези за Азия и неизвестни дестинации са се увеличили многократно. Авторите на статията стигат до заключението, че този ръст е свързан със създадения от Москва „сенчест флот“ от петролни танкери.

Русия изгражда „сенчест флот“ от петролни танкери, които близки до Москва компании изкупуват по целия свят, за да заобиколят петролното ембарго на ЕС, което започва да действа на 5 декември, съобщи Bloomberg.

В материала се казва, че въпреки западните санкции, септемврийските стойности на доставките на суров петрол от Русия са по-високи, отколкото през февруари. Отбелязва се, че пратките за Европа са намалели до минимум, докато пратките за Азия и неизвестни дестинации са се увеличили многократно. Авторите на статията стигат до заключението, че този ръст е свързан със създадения от Москва „сенчест флот“ от петролни танкери.

„Ако погледнете колко кораба са продадени през последните шест месеца на неназовани купувачи, е съвсем ясно, че се създава флот, който да ги превозва“, казва Кристиан Ингерслев, изпълнителен директор на Maersk Tankers.

Ръководителят на изследователския отдел на Braemar Ануп Сингх заключава, че Русия вече е закупила 240 малки и големи плавателни съда за подпомагане на износа на петрол за Азия в размер на 4 млн. барела на ден, които миналата година са превозвали ирански и венецуелски петрол. Той отбелязва, че търговията с танкери се е увеличила рязко преди 5 декември „от неразкрити субекти, базирани в страни като Дубай, Хонконг, Сингапур и Кипър“.

Агенцията стига до заключението, че Русия активно се подготвя да прехвърля товари от един танкер на друг директно в морето, като използва гигантски супертанкери, които са твърде големи, за да напуснат пристанищата на Балтийско море с товар, така че се нуждаят от по-малки „совалкови танкери“.

По-рано вицепремиерът Александър Новак заяви, че Русия се подготвя за ембарго на ЕС върху петрола и петролните продукти, като пренасочва транзита на суровини към азиатските страни.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Осем израелски войници са убити в южната част на...

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

Челен сблъсък между кола и мотор, има загинал

Ударът бил толкова силен, че се разпилели части по цялото кръстовище

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Анализатори: Кабинет ще има, търси се премиер

Политологът Даниел Смилов заяви, че естественото място на ПП-ДБ...

По-голям интерес към евровота през втория ден от гласуването в Италия

Италия гласува втори пореден ден за Европейски парламент. Днес избирателната...

Строителната продукция се увеличи с почти 3% през април

През април индексът на продукцията в сектор "Строителство" се...

Арестуваха четирима в Несебър за притежание на наркотици

Задържаха четирима мъже за срок до 24 часа, след...

Без ПП-ДБ Борисов няма да е премиер, отсече Кирил Петков

Без нашето участие в консултациите Борисов не може да...

Южна Корея стреля предупредително, след като севернокорейски войници пресякоха границата

Южнокорейските военни са изстреляли предупредителни изстрели, след като севернокорейски...

Бойко Пенков става председател на Комисията по прозрачност

Министерският съвет прие Решение за промяна в състава на...

Какъв е интересът към евроизборите в различните страни от ЕС?

На изборите за Европейски парламент през 2024 г., избирателната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg