https://www.gerb.bg/bg

Южна Корея стреля предупредително, след като севернокорейски войници пресякоха границата

Снимка: iStock

Южнокорейските военни са изстреляли предупредителни изстрели, след като севернокорейски войници са пресекли за кратко границата през уикенда. Това са заявили официални лица в Сеул, на фона на неотдавнашното нарастване на напрежението след изстреляните от Пхенян балони с боклук към Юга, предаде „Ройтерс“.

Обединения комитет на началник-щабовете на Сеул днес съобщи, че преминаването на границата е станало около 12:30 часа на 9 юни, когато неуточнен брой севернокорейски войници в демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи, пресякоха военната демаркационна линия.

Говорителят на комитета полковник Лий Сунг-джун смята, че пробивът не е умишлен, тъй като районът е гъсто залесен и се скриват граничните маркировки или каквито и да е пътища.

Те се насочиха на север веднага след предупредителните излъчвания на нашите военни и предупредителните изстрели и нямаше необичайни движения„, каза той на брифинг.

Новинарската агенция Yonhap, позовавайки се на неназован служител на Обединения комитет, съобщи, че е имало около 20-30 войници, които са носели предимно кирки и други инструменти и изглежда са се изгубили.

Преминаването на границата става, след като през последните дни Северът изпрати хиляди балони с боклук на юг, включително около 600 през уикенда. Това Пхенян нарече „подарък“ от Северна Корея за дезертьорите и южнокорейските активисти, които са летели с балони, носещи листовки против Пхенян и колети за помощ в другата посока през границата.

Южнокорейските военни и преди са стреляли предупредително по севернокорейски войници, пресичащи границата, но повечето подобни инциденти са се случили около морската граница, която Пхенян оспорва.

Двете Кореи все още са във война, след като конфликтът им от 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор.

Припомняме, че след като Северът изпрати балоните с боклук Сеул прекрати междукорейското военно споразумение със Севера и възобнови всички военни действия по демаркационната линия, разделяща двете Кореи.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски се надява скоро да види френски самолети в небето над Украйна

Украинският лидер благодари на Франция за подкрепата

„Синя България“ се готви за нови избори

Резултатът на "Синя България" ще е малко над 2%....

Нидерландия дава 60 млн. евро за безпилотни самолети за Украйна

Министърът на отбраната на Нидерландия в оставка - Кайса...

Фалшива реклама с образа на митрополит Йоан се разнася в интернет

Фалшива реклама с образа на Варненския и Великопреславски митрополит...

Дете е с опасност за живота след пътен инцидент в Бургаско

Осемгодишно дете е с опасност за живота след пътен...

Над 80% сгрешени протоколи от вота

Изборите минаха гладко, но бавно. Това обясни пред БНТ...

Работата по сливането на Митниците и НАП се движи по график

Работата по обединяването на митническата и данъчната агенция върви...

МВнР: Изборите в чужбина започнаха

Изборите в чужбина за членове на Европейския парламент от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg