https://www.gerb.bg/bg

Росен Желязков настоява за промени в Изборния кодекс след местния вот

Снимка: Филип Станчев, Информационна агенция News24sofia.eu

Председателят на Народното събрание Росен Желязков не влезе в детайли и критики относно изтеклия доклад на ДАНС относно заместник-министъра на електронното управление, снимал неправомерно хеш кода на машините за гласуване, както направиха лидера на партията, от която е избран – Бойко Борисов, както и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Първият според Конституцията държавник в Републиката призова – след изборите следва да се говори за сериозни промени в Изборния кодекс, които да премахнат съмненията около честността на вота.

Именно Желязков представи пред партиите в НС въпросният материал, което доведе до лавина от реакции, а в крайна сметка и до това на днешните местни избори да се гласува само с хартиени бюлетини.

Не очаквайте от мен в този ден да анализирам доклад на ДАНС, която е към Министерски съвет и ангажира изпълнителната власт с действия по него, а от друга страна ЦИК, която е призвана да отговаря за организацията и провеждането на изборите. (…) Няма да давам квалификации. (…) На председателският съвет, на който, за съжаление, не присъстваха от ПП/ДБ, бе само обсъден докладът, не са били взимани решения, каквото внушение се опитаха да направят вчера„, отговори на въпрос Желязков.

Председателят на парламента избягна да влезе в строго политическата тема, касаеща бъдещето на т.нар. „некоалиция“, но призова – следва да минат страстите покрай изборите и да започне сериозен разговор относно промени в Изборния кодекс.

Така щото веднъж насетне темата за техническите средства за гласуване да бъде изчистена и да не разделя повече.“

Гласуването единствено с хартиена бюлетина няма да се отрази върху честността на вота, категоричен бе още той.

Не мисля, защото гласуват хора, а не гласуват средства за гласуване. Моралът е в хората, на тях трябва да се гарантират конституционните 4 принципа за всеобщо, пряко, равно и тайно право на гласуване. Мисля, че, независимо от средствата, това ще бъде гарантирано„.

Желязков, по традиция след акта по избор, който той осъществи в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“ в София, коментира защо и за какво е избрал да гласува.

Гласувах за развитието на града, в който съм роден, града, в който съм избрал да живея и работя. Гласувах за това градът да изпълва със съдържание девиза си (Расте но не старее – бел.ред.), това, което се случва през последните 20 години. Поне две поколения или тези, които са дошли в София, не помнят какъв беше градът. Градът нямаше транспортна, инженерна инфраструктура, система за обработка на битовите отпадъци. Градът не изпълваше девиза си„, заяви той и отправи специални благодарности към досегашния дългогодишен кмет на столичния град Йорданка Фандъкова.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турските сили ликвидираха 17 бойци от обявената за незаконна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

220 хиляди лв. дава държавата за обезщетения за забавени дела

Служебният кабинет одобри допълнителни разходи в размер на 220...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Цената на зърното на световните пазари се успокои в последния ден на април

Котировките на основните зърнени стоки се успокоиха на световните...

Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора

Съд в Пакистан удовлетвори молбата на съпругата на бившия...

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Втора въздушна тревога за този ден

Украйна взривила колаборационист в Бердянск (ВИДЕО)

В окупирания град Бердянск, разположен в Запорожка област, в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg