https://www.gerb.bg/bg

Ректори на университети и МОН с обща работна група за сливане на висшите училища

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

До 30 юни се очаква да има готова концепция за обединяване на висшите училища в страната. Тя ще бъде изготвена от работна група, създадена специално за целта със заповед на министъра на образованието и науката, информират от пресцентъра на МОН. Днес се проведе първото заседание на работната група

В работната група влизат 10 ректори, определени от Съвета на ректорите, експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) и председателят на Националното представителство на студентските съвети. Председател на групата е министър Николай Денков, а негови заместници – заместник-министър проф. Генка Петрова-Ташкова и председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков. Сред включените са и ректорите на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“,  Лесотехническия университет и на Висшето училище по телекомуникации и пощи в София, които се противопоставиха на идеята за обединение на ВУЗ-овете.

Задачата на новосформираната работна група е да изясни възможностите за обединяване на висши училища, като посочи примерни механизми и варианти. От нея се очаква да определи границите на автономията на висшите училища, които ще влизат в бъдещите консорциуми, контролните механизми на държавата върху обединението, както и обхвата на взаимодействие между съставните университети и обединението по отношение на образователни, научни и други дейности.

За изпълнение на задачата председателят и членовете на работната група могат да включват и други професионалисти с необходимата експертиза.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията в СОС очаква или оставка, или уволнение заради Патриарха

ГЕРБ иска и извънредно заседание на градския парламент

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg