https://www.gerb.bg/bg

Рекламодателите в TikTok ще се обърнат към конкуренти, ако САЩ забрани приложението

Снимка: Stock by Getty Images

Рекламодателите, които разчитат на TikTok, за да продават на младите потребители, се подготвят да се обърнат към конкурентни социални мрежи, в случай че приложението бъде забранено в САЩ или продадено, но те чакат действията на Сената преди да пренасочат маркетинговите си бюджети, предаде „Ройтерс“.

Камарата на представителите гласува в сряда да принуди китайската компания „Байт Денс“ (ByteDance) да продаде TikTok до шест месеца или социалната мрежа ще бъде забранена. Това е едно от най-значимите предизвикателства за компанията, която отдавна е изправена пред въпроси относно опасенията за националната сигурност на САЩ.

Белият дом призовава Сената да приеме законопроекта и президента Джо Байдън да го подпише.

Късите клипове на Ютуб (YouTube’s Shorts) и Мета (Meta’s Reels), които са най-големите конкуренти на TikTok, ще спечелят най-много от рекламните бюджети, ако социалната мрежа бъде забранена, казват рекламни експерти.

Компанията е отказала да коментирала. Тя е заявила, че ще упражни законните си права, за да предотврати забраната, която според нея би извадила милиарди долари от джобовете на творците и малкия бизнес„.

Инерцията около този закон е по-голяма от предишните усилия за ограничаване или продажба на TikTok и рекламодателите следят внимателно развитието„, каза Жасмин Енберг, главен анализатор в изследователската фирма Insider Intelligence.

Ако законопроектът напредне „ниe ще сме нащрек„, каза Джак Джонстън, старши директор за социални иновации в Tinuiti, фирма за дигитален маркетинг, която работи с марки като Revlon и Elf ​​cosmetics

И все пак три маркетингови фирми, включително Tinuiti, казаха пред „Ройтерс“, че те препоръчват клиентите да продължат да си работят както обикновено с TikTok, отбелязвайки, че популярното приложение е оцеляло след множество предишни опити за ограничаване на достъпа му в САЩ (Доналд Тръмп  опитва да го забрани през 2020г).

Рекламните бюджети се планират месеци предварително, докато марките могат бързо да се приспособят към събитията.

Видеоклиповете в TikTok могат бързо да предизвикат нови тенденции в музиката и модата, а марките се стичат към приложението с надеждата да станат част от „големите културни моменти„.

Изследователстаката компания Insider Intelligence изчислява, че TikTok ще генерира 8,66 милиарда долара приходи от реклами в САЩ тази година.

Високите залози, свързани със забраната на голямо приложение като TikTok, правят пълната забрана малко вероятна, според маркетингови фирми. 

Продажбата на приложението е по-вероятна и приблизително шестмесечният график ще помогне на марките да се подготвят, каза Джонстън.

Ако приложението тръгне да се продава по време на летния сезон, критичен период на продажби за много компании, „тогава има малко повече спешност за марките, които разчитат на това време от годината за голяма част от приходите си„, добави още Джак Джонстън.

Дори маркетинговите бюджети да бъдат пренасочени към късите клипове на Ютуб и Мета, няма гаранция, че конкурентните функции ще работят по същия начин като TikTok.

Докато голяма част от потребителите на TikTok също са активни на други платформи, има здравословна част, която използва TikTok като основен канал за медийно потребление. Reels и Shorts са двете логични предложения, които най-много съответстват на формата на съдържание на TikTok, но това не означава, че това е мястото, където потребителите ще се стичат непременно„, каза Джонстън.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Над 90 души са жертвите на наводненията в Южна Бразилия (СНИМКИ)

Опустошителните наводнения продължават в южния бразилски щат Рио Гранде...

Откриха нарушения при лечението на 104-годишна жена във видинската болница

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) откри нарушения при лечението на...

Румен Радев призова МОН да разтовари учителите от бюрокрацията

Българските учители са хората, от които започва България. Това заяви...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg