https://www.gerb.bg/bg

Радев се обяви за свободен и сигурен дигитален свят на лидерска среща в САЩ

Снимка: архив БГНЕС

Науката, технологиите и образованието са от ключово значение за постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН и България ще продължи да подкрепя изграждането на открит, свободен и сигурен дигитален свят, до който всеки има равен достъп. Това заяви президентът Румен Радев по време на лидерски диалог за изпълнението на Целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието. Във форума в Ню Йорк участваха 15 държавни и правителствени ръководители от Европа и света, както и представители на международни организации, съобщиха от президентството.

Постигането на Дневен ред 2030 на ООН е приоритет за България, посочи президентът Радев и призова за по-ефективно многостранно сътрудничество за изпълнението на общите цели. В национален план за България това означава трансформация, насочена към изграждането на иновативна, зелена, дигитална и свързана страна.

Румен Радев подчерта, че България има утвърдени традиции в областта на природните науки като математиката, физиката, химията, инженерните специалности и други и именно те са в основата на постигнатия напредък в различни високотехнологични центрове. Увеличаването на потенциала на технологичните компании в страната ни също ускорява развитието на науката.

В Националната програма за развитие България 2030 се поставя фокус върху насърчаването на конкурентоспособността на българските компании чрез подобряване на дигиталните връзки, създаването на големи информационни центрове, автоматизирането на процеси, роботика и други. Принос за развитието на България като атрактивен център за върхови научни постижения и повишаването на икономическия растеж и качеството на живот имат освен признатите български университети и наскоро откритият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, който е уникален за региона и привлича учени от цял свят.

В изказването си на форума президентът Румен Радев посочи също така, че България ще продължи да работи за постигането на Целите за устойчиво развитие и това изисква ефективно използване на ресурсите, разумно инвестиране в науката на основата на висококачествено образование и модерни технологии, а прилагането на изкуствен интелект трябва да отчита моралните норми на човечеството, принципите на демокрацията и правовата държава.

При посещението си в Ню Йорк държавният глава обсъди и перспективите за задълбочаване на връзките на България със САЩ и Израел на срещи с представители на еврейски организации в Ню Йорк. Като особено важни сфери за развитие на партньорството държавният глава открои високите технологии, икономиката, енергетиката и сигурността, в които се развиват много проекти, допринасящи за модернизацията на България. По време на срещите представители на еврейските организации изразиха признателността си за активната роля на българския държавен глава за укрепване на отношенията на страната ни със САЩ и Израел.

Спасяването на българските евреи през Втората световна война е морален урок, от който светът се нуждае и днес. Борбата с дискриминацията, езика на омразата и антисемитизма изисква обединени усилия и открояване на позитивните примери като благородното дело на България в най-мрачните години за Европа, бе общата позиция на участниците в срещите. Някои от представителите на еврейските организации споделиха лични или семейни истории, които са част от уникалния акт на постигнатото от България нито един български гражданин от еврейски произход да не бъде изпратен в лагерите на смъртта или да бъде убит в страната ни.

Президентът Румен Радев открои националната програма, с която под негов патронаж страната ни отбелязва 80-годишнината от спасяването на своята еврейска общност от 50 000 души през Втората световна война. Държавният глава отправи покана към представителите на еврейските организации да посетят България за отбелязване на паметните събития, свързани с 80-годишнината, или за участие в различни инициативи и бизнес форуми, които да допринесат за задълбочаване на икономическите връзки с България.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

Търговците пропищяха от крадци

Българската ритейл асоциация (БРА) - търговците на дребно с...

Тунберг глобена за блокадата на парламента в Швеция през март

Екoактивистката Грета Тунберг в сряда беше глобена от съда в Швеция...

Украйна очаква преговорите за ЕС да започнат през юни

Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg