https://www.gerb.bg/bg

Путин посрещна Ким Чен Ун на космодрума „Восточний“

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун, придружени от ръководителя на руската държавна космическа корпорация Роскосмос Юрий Борисов, посещават космодрума Восточний, снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир посрещна Ким Чен Ун на космодрума „Восточний“ в Амурска област, предаде ТАСС. Очаква се основна тема да бъде доставката на боеприпаси от Северна Корея за Русия.

Радвам се да Ви видя„, каза Путин, докато се ръкува с Ким за около 40 секунди, приветствайки го в космодрума „Восточний“, модерно съоръжение за изстрелване в Амурска област в далечния изток на Русия. — Това е нашият нов космодрум.

Ким, говорейки чрез преводач, благодари на Путин за поканата и за топлото посрещане.

На кадри, разпространени от новинарска агенция РИА, се вижда как Ким и Путин се ръкуват, широко усмихнати, стоят отвън, заобиколени от служители по сигурността и представители на руски медии, преди да влязат заедно в блестяща сграда със стъклени стени.

Когато репортери попитаха дали Русия ще помогне на Ким да строи сателити, Путин отговори: „Ето защо дойдохме тук. Лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетното инженерство; те също се опитват да развиват космоса.“

В отговор на въпрос дали с Ким ще обсъждат военни въпроси, Путин каза, че ще обсъждат всички въпроси. На преговорите присъства руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Срещата на върха между лидерите на двете държави, които стават все по-изолирани в международен план, се наблюдава отблизо от Вашингтон и съюзниците, които подозират, че дъжавниците могат да се споразумеят за търговия с оръжия и отбранителни технологии.

Според „Интерфакс“ на Ким ще бъде показан процесът на сглобяване на ракетата „Ангара“, като той и Путин ще инспектират строящия се стартов комплекс за нея и стартовия комплекс за ракетата-носител Союз-2, след което ще проведат преговори.

Попитан дали лидерите ще обсъдят оръжия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че двете страни си сътрудничат в „чувствителни“ области, които няма да бъдат оповестени публично, според агенция Интерфакс.

Във вторник Песков каза, че посещението на Ким ще бъде „пълноценно“ и че двете страни ще проведат „преговори“. Хуманитарната помощ за Северна Корея и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, наложени на Пхенян, също могат да бъдат обсъдени, казаха руски официални лица.

Руското външно министерство заяви, че разговорите са важни предвид геополитическите промени в света.

Двустранните контакти са много важни. И ситуацията на Корейския полуостров, разбира се, е от изключителна важност за сигурността и стабилността в региона, каза говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от държавната информационна агенция РИА.

Ким пристигна в Русия с частен влак във вторник с висши служители от отбранителната промишленост и военни и каза, че посещението му подчертава „стратегическото значение“ на връзките между двете страни, съобщи държавната новинарска агенция на Севера KCNA в сряда.

Според някои анализатори, съставът на делегацията на Ким, със забележимото присъствие на директора на отдела за производство на боеприпаси Джо Чун Рионг, дава вид на дневен ред, който е натоварен със сътрудничеството в отбранителната индустрия.

Ким може да предложи артилерийски снаряди от големите запаси на Северна Корея, които биха могли да попълнят възможностите на Русия в краткосрочен план, но въпросите за качеството на боеприпасите може да ограничат общото въздействие, казаха военни анализатори.

Южна Корея и Съединените щати предупредиха, че подобна сделка би нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия като постоянен член на съвета гласува да одобри.

Посещението на Ким в Русия е първата му визита в чужбина след световната криза с пандемията от КОВИД. Официалното съобщение на държавната севернокорейска агенция КЦТА гласеше, че посещението му има за цел да утвърди приятелските отношения между Северна Кория и Русия и сътрудничество на „ново по-високо ниво“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg