https://www.gerb.bg/bg

Прокуратурата: Изявлението на Бойко Рашков е опит за влияние и вмешателство

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата излезе с позиция за изявлението на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по БНР от днес. Според държавното обвинение в него се съдържат негативни коментари и оценки относно работата на прокурори в страната по конкретни досъдебни производства за престъпления, свързани с изборните права на гражданите и искания за предприемане на незабавни кадрови мерки – налагане на дисциплинарни наказания и „отстраняване“ на същите, съобщават от прокуратурата.

В позицията се казва, че тя ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава.

Според тях цитираното изявление представлява опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите. По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципа на върховенството на правото.

От държавното обвинение припомнят, че независимостта е право на прокурорите и следователите, чието осигуряване е отговорност на всички държавни институции. Нейното отстояване гарантира изпълнението на служебните им задължения, подчинени само на закона, познанието и личното убеждение на всеки магистрат, без въздействие на субективни виждания, в интерес на защитата на правата на гражданите.

В позицията се отбелязва, че върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави, а член втори от Договора за Европейския съюз определя зачитането му като най-важна ценност. Съобразно практиката на съда на ЕС, независимостта на съдебната власт е изведена като самостоятелно понятие на правото на Съюза, което стои в основата на върховенството на закона. Затова органите на съдебната власт във всяка държава членка трябва да са защитени от външна намеса, застрашаваща тяхната независимост при вземането на решения.

Те обясняват, че прокуратурата, като част от съдебната власт, има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите.

В позицията се изразява надеждата, че няма да бъдат възродени отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт.

От държавното обвинение допълват, че позицията им ще бъде изпратена до президента на България, до Европейския парламент, до Европейската комисия , до посолствата на държавите членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и на Обединено кралство Великобритания.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Осем израелски войници са убити в южната част на...

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

Челен сблъсък между кола и мотор, има загинал

Ударът бил толкова силен, че се разпилели части по цялото кръстовище

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полиция и жандармерия пазят черешовите насаждения в Кюстендилско

В област Кюстендил тече специализирана полицейска операция за опазване...

Празна цистерна горя след катастрофа в Пловдив

Катастрофа между камион и празна цистерна е блокирала движението...

Насилието на мексиканските бандите създава градове-призраци

Малкото мексиканско градче Тила се превърна в "призрачен град",...

Военната жандармерия на Полша ще патрулира по границата с Беларус

Варшава засилва охраната след убийството на граничар

Израел уби четирима палестинци на Западния бряг

Израелските сили убиха четирима палестинци на Западния бряг в...

Социалистическата народна партия е големият победител на евровота в Дания

При повече от 99% от гласовете, в Дания, Социалистическата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg