https://www.gerb.bg/bg

ПП-ДБ се захванаха да спасяват емблематична сграда в Пловдив

Общинският съветник и лидер на „Да, България“ в Пловдив Веселина Александрова, депутатът Манол Пейков и кандидатът за кмет на район „Централен“ за изборите на 29 октомври 2023 г. Чило Попов са подхванали инициатива за спасяване на емблематична сграда в града. Това става ясно от съобщение от пресцентъра на „Демократична България“.

Заедно с други народни представители и местни политици от ПП-ДБ те са внесли в Министерството на културата (МК) писмо с призив за възстановяване статута на културна ценност и на първоначалния вид на триетажната многофамилна сграда, която е разположена на ул. „Цар Иван Александър“ и ул. „Густав Вайганд“.

Писмото е връчено днес на зам.-министрите на културата Чавдар Георгиев и Виктор Стоянов от Манол Пейков и Чило Попов. В него се посочват три аргумента в подкрепа на призива на представителите на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. Първият е, че построената преди век къща е имала до 2012 г. статут на недвижима културна ценност, когато по неясни за политиците от ПП-ДБ причини и без обосновка тя била заличена от списъците на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). На второ място, авторите на инициативата посочват, че сградата е знаков пример за разпространения в района архитектурен стил със сецесионови и неокласически елементи и пропорции и е важен елемент от характерния облик на целия ансамбъл от сгради и елементи на градската среда в съседство. Третият им довод е, че до момента за имота няма одобрен архитектурен проект за нова сграда и е недопустимо започналото разрушаване на старата. Общинският План за безопасност и здраве пък служел само за претекст за разрушаването на сградата, а тя била видимо стабилна и покривът й бил подменен.

В писмото се настоява да започне процедура за предоставяне на статут на недвижима културна ценност на сградата и да се провери защо той е бил отменен през 2012 г. Вносителите му питат и на какво основание за нея се прилага Плана за безопасност и здраве. Те искат незабавно разпореждане за спиране на дейностите по събарянето до предоставянето на статут на сградата на недвижима културна ценност, а на собственика на имота да бъде указано да предприеме спешни мерки за възстановяване на първоначалния й вид и да укрепи и оформи всички декоративни архитектурни елементи в тяхната цялост.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турските сили ликвидираха 17 бойци от обявената за незаконна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Русия е нанесла щети за над 1 млрд. долара на украинската енергетика

Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните...

Русия съобщи за превземането на Очеретино

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Аплаузи за МИГ-29 в Деня на храбростта в София (СНИМКИ)

Денят на храбростта и празник на Българската армия на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg