https://www.gerb.bg/bg

ПП/ДБ против да се работи на коляно за „Лукойл“ (ВИДЕО)

ПП/ДБ не смятат, че е нужно в петък, последния ден на предизборната кампания, да се свиква извънредно заседание на Народното събрание. Напротив – това би било и в противоречие с мотивите да се приеме депутатите да излязат във ваканция, като предложението било на Бойко Борисов.

Да не се пишат текстове на коляно, призова бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков на брифинга. Темата „Енергетика“ в този момент се поднася популистки и по думите му е „прах в очите на хората„.

Снощи получихме първоначалните текстове на законите (кои обаче закони не бе уточнено – б.р.) за „Лукойл“, като в тях не бяха изчистени 7-те дена дерогация на руски петрол, а също така и за складовете на „Лукойл“ да бъдат управлявани от държавна агенция с особен търговски управител. Текстовете са написани на коляно, обясни Кирил Петков. Постави акцент, че във въпросните текстове няма и дума за компенсация от 73 стотинки на литър гориво.

Петков се е наслушал и на популистките изказвания на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, че ако падне дерогацията на руски петрол, горивото ще падне с 1 лв. Трябва да се съберат данъците от „Лукойл“, не на коляно и не за един ден, а да се работи с експертите на министъра на енергетиката Румен Радев. Ако се свика извънредно заседание на Партийния дом в петък ще бъде истински популизъм, без да се разгледат истинските интереси за гражданите и българската енергетика, смята още Кирил Петков.

Генерал Атанас Атанасов посочи, че в последните дни от предизборната кампания за местните избори едни обещават да събират милиони от „Лукойл“, други да намаляват цената на горивата. Прекъсване работата на Народното събрание бе по предложение на Бойко Борисов и от ПП/ДБ го приели като основателен аргумент, че не би трябвало да се използва парламентарната трибуна за предизборна кампания. От вчера има предложение да бъде свикано извънредно заседание на Партийния дом и ПП/ДБ са против такова предложение.

Атанасов призова председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков да не насрочва извънредно заседание. Всички проблеми, които трябва да бъдат обсъдени, няма никаква пречка да се случи в първия ден на заседанието на законодателния орган след местните избори, каза Атанасов.

Депутатът от ПП/ДБ Ивайло Мирчев заяви, че всички фирми, които са длъжни да вкарват горива в българския резерв, го правят, а ПП/ДБ подкрепят идеята да има особен търговски управител в „Лукойл“.

Заместник-председателят на Комисията по енергетика и депутат от ПП/ДБ Радослав Рибарски отбеляза, че депутатите от формацията на Кирил Петков и Христо Иванов са готови да изработят работещ механизъм за „Лукойл“. Той увери и че има готовност, ако се съберат средства да се разработи и механизъм за компенсация на гражданите.

Припомняме, за трети път за последните няколко месеца от ГЕРБ излизат с предложението за предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол. През уикенда огласеното от Десислава Атанасова намерение отново да бъде направено това, бе подкрепено с позиция от съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, въпреки че вчера сутринта на спешната среща се оказа, че и ГЕРБ и ДПС се отказват от тази идея.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Русе ще получат Благодатния огън от Румъния

Тази вечер в Русе ще пристигне Благодатният огън от...

Стачка в железниците за Евро-2024 в Германия

Тревожни данни за работещите в сектора разкри Bild

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

Украинският парламент при закон за мобилизацията на затворници

Върховната рада прие на второ четене законопроект за мобилизацията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg