https://www.gerb.bg/bg

Подготвят проект за вдигането на тол таксите

Снимка: Пресцентър МРРБ

Работа група, включваща представители на пътнотранспортния бранш, експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на транспорта, ще изработи проект за изменение на тарифата за тол таксите. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Работната група си е поставила за цел това да се случи в рамките на 30 дни.

Регионалният министър Андрей Цеков покани транспортния сектор да се включи в изработването на новата методика. Той посочи, че ангажиментът, който правителството поема, е, че след като бъде прието с постановление на Министерския съвет, изменението ще се прилага ретроактивно от 1 юли 2023 г.

По думите му след влизането в сила на отстъпките по проекта представителите на бранша ще могат да си получат средствата от държавата със задна дата от 1 юли, независимо, че от същата дата ще се въведе начисляване на новите такси.

Според Цеков към този момент е невъзможно нито нормативно, нито технически да се отложи влизането в сила на новата тарифа. Още през месец май 2023 г., по време на служебния кабинет, операторът на тол системата „Капш Трафик Солюшънс“ е конфигурирал и заложил новите тарифни ставки в софтуера и е уведомил, че всякаква промяна изисква период от 45 дни, поясни той.

Чувайки загрижеността и аргументите на пътнотранспортния бранш, постъпихме отговорно. След проведената среща с бранша съгласувах възможните опции с министър-председателя акад. Николай Денков и с министъра на финансите Асен Василев, допълни министърът.

Регионалният министър уточни, че тол таксите ще се увеличат с 50% от 1 юли 2023 г. Цеков подчерта, че планираното изменение в тарифите е проблематично, защото е изработено при липса на консенсус между държавата и представителите на транспортния бранш.

По думите му нормативно и технически предвиденото увеличение не е могло да бъде отложено за пореден път, тъй като редовният кабинет е встъпил в длъжност на 6 юни 2023 г., а изменението е предвидено да влезе в сила от 1 юли 2023 г. За да се постанови един нов нормативен акт като постановление на Министерски съвет, са необходими обществено обсъждане и изготвяне на финансови обосновки, което отнема по-дълъг от разполагаемия в момента период от време, каза още Цеков.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Повече от 140 жертви на наводненията в Бразилия

Броят на загиналите от проливните дъждове в бразилския щат...

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg