https://www.gerb.bg/bg

Петър Стоянов, Здравка Евтимова и учени обявиха награда за подкрепа на украинските бежанци

Президентът Петър Стоянов (1997-2022 г.) и Граждански форум откриха медийна кампания за номиниране на български доброволци, подкрепили украинските бежанци по време на войната. На пресконференция в пресклуба на БТА бяха Петър Стоянов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Митко Новков, сред участниците във форума са още Юлиана Методиева, доц. Огнян Минчев, проф. Димитър Вацов, проф. Антоний Тодоров. В кампанията са художници, професори, преводачи, актьори, журналисти.

На спечелилите ще бъде връчена „награда за гражданска доблест и човешка доброта“. Открива се и сайт „Дари и номинирай“. След приключване на номинациите, жури ще определи победителя и наградата ще бъде връчена през октомври. Наградите ще бъдат за отделни хора и организации, помагали на украинците.

На пресконференцията бе излъчен филм с историите на украинците, които в момента са на война, в него бяха показани и анонимни хора, които са помагали.

Участниците определиха, че в този филм се вижда „човешката солидарност, а не обръщането на темата за войната в путинофилска посока, вижда се, че хиляди българи се държат като доброволци, което не е равно на това да си татуираш Ботев и Левски на плещите“. „Българщината в съвременния граждански, цивилизован смисъл„, отсякоха създателите. Гражданският форум изрази и надежда в бъдеще тези отношения да станат база за приятелство между българския и украинския народ.

Петър Стоянов в заключение анализира думите на възрастен мъж от Харков, който пита „Защо се води тази война?“, президентът коментира, че целта е „увеличаване на територии“, а не за стандарт на живот, по-високи пенсии и спокоен живот.

В тази връзка отговорът бе, че погледите трябва да се обърнат към „Европейски съюз“.

/снимка: БГНЕС

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Митнически служители задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки, предназначени за...

Напрежение между Аржентина и Испания след обвинения за наркотици и бедност

Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики в събота,...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg