https://www.gerb.bg/bg

Перу обяви мексиканския президент за „персона нон грата“

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Конгресът на Перу обяви в четвъртък левия президент на Мексико за нежелан в южноамериканската страна, съобщава „Ройтерс“.

Мотивът е неговата намеса във вътрешните работи на Перу и задълбочаващото се дипломатическо разделение в региона.

Обявяването на президента Андрес Обрадор за „персона нон грата“ в Перу го превръща във втория латиноамерикански лидер, наказан с такава мярка.

Конгресът на Перу, доминиран от десните, одобри до голяма степен символичната декларация с 65 гласа „за“ и 40 „против“.

По-рано Обрадор обяви президента на Перу Дина Болуарте за „узурпатор“, след като нейният предшественик Педро Кастильо беше свален в края на миналата година.

Болуарте също отказва да предаде на мексиканския лидер ротационното председателство на търговския блок на Тихоокеанския алианс.

През февруари конгресмените предприеха същите действия срещу левия колега на Лопес Обрадор в Колумбия, президента Густаво Петро, за подобни критики срещу встъпването в длъжност на Болуарте и справянето с политическата криза в страната и последвалите социални вълнения.

Левият бивш президент на Боливия Ево Моралес също се присъедини към критиките и също беше обявен за персона нон грата от Конгреса на Перу.

Болуарте положи клетва часове след като Кастильо беше отстранен от длъжност и бързо арестуван, след опита му да разпусне Конгреса и да управлява с указ. Избухнаха бурни протести и десетки бяха убити.

Правозащитни групи обвиниха полицията и войниците в използване на прекомерна сила, а по-рано в четвъртък Amnesty International предположи, че местният произход на повечето от убитите по време на протести предполага расови пристрастия.

Болуарте защити силите за сигурност, като същевременно обвини някои протестиращи в насилие. Но тя също е разследвана от прокурорите за ролята си в убийствата.

Обрадор, който често критикува тези, които се месят във вътрешните работи на Мексико, каза по-рано тази седмица, че би бил „горд“, ако перуанските законодатели предприемат подобни действия срещу него.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Фалстарт на делото срещу Васил Божков за корупция и рекет

Фалстарт на делото срещу Васил Божков за корупция и...

САЩ унищожиха патрулни лодки и дронове на хусите

Американските военни съобщиха в четвъртък, че са унищожили две...

Възрастна жена е убита в Разлог

Полицията подозира сина й

Борисов в много по-добра позиция и с лек ултиматум

Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова заяви, че...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕК започва проверка на сделката за Yettel

Европейската комисия започва задълбочено разследване, след като миналия месец...

Изчезна самолетът на вицепрезидента на Малави

Самолет, превозващ вицепрезидента на Малави Саулос Клаус Чилима и...

Хизбула отговори с ракетен залп по Израел след убийството на неин висш командир

Ливанската групировка Хизбула изстреля множество ракети по Израел в...

Слаб интерес към евроизборите в Хърватия

Слаб интерес към евроизборите в Хърватия. Едва 15,05% от избирателите...

Ирландия брои бюлетините за ЕП до средата на седмицата

Избирателните секции в Европейския съюз (ЕС) вече са затворени,...

Опозицията печели изборите в Естония

Опозиционната партия Isamaa спечели най-висок дял от гласовете на изборите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg