https://www.gerb.bg/bg

Омбудсманът иска по-ниски цени на парното от КЕВР

Снимка: архив БГНЕС

Основните причини за завишените цени на парното са рекордно високите цени на топлинната енергия, приети от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за периода 1 юли 2023 г. – 30 юни 2024 г. Това пишат от пресцентъра на омбудсмана, като мнението й е изпратено и до КЕВР.

Множеството жалби от клиенти срещу високите месечни сметки за парно накара омбудсмана Диана Ковачева да сезира председателя на КЕВР Иван Иванов.

Оказва се, че регулаторните цени не са съгласувани с икономическите фактори, които ги определят – борсовите цени на CO₂ квоти. Поради тази причина, омбудсманът иска извършването на анализ и цялостна оценка ,в най-кратки срокове, по компетентност от КЕВР за намаляването на цените преди края на ценовия период.

Общественият защитник дава пример с потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, които понастоящем заплащат исторически най-високата регулирана цена на топлинната енергия – 137,93 лв./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от обществения доставчик в размер на 71,08 лв./мВтч (без ДДС) за м. февруари 2024г.

Ковачева подчертава още, че на Европейската енергийна борса (ЕЕХ) цените на въглеродните емисии (CO₂ квоти) също са значително по-ниски от прогнозираната от КЕВР стойност 88,00 евро/тон.

Омбудсманът припомня и предишни свои препоръки и анализи на цените определяни от КЕВР и тяхното разминаване с цените на свободния пазар.

Също така Ковачева все още чака информация от КЕВР за проверка на „Топлофикация София“, със срок до 30 септември 2023г., за настройките на системата за автоматично регулиране на абонатните станции, присъединени към топлопреносната мрежа в гр. София, с цел да се избегнат преразходите на топлинна енергия, което също води до по-високи месечни сметки.

Категорично е становището ми, че когато потребителските цени се фиксират за дълъг период на исторически най-високите им нива, клиентите имат нужда от динамично отчитане на факторите за поевтиняването им в решенията на КЕВР, а не от устойчива тежест на непоносими цени„, изтъква Диана Ковачева и настоява за намаление на регулираните цени на топлинната енергия със задна дата – от 1 януари 2024 г.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тунберг глобена за блокадата на парламента в Швеция през март

Екoактивистката Грета Тунберг в сряда беше глобена от съда в Швеция...

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

Шефът на ЦРУ отново е в Кайро

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в египетската столица Кайро за...

Почина шефът на пропагандата на Северна Корея

Той е служил на три поколения лидери

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия (ВИДЕО)

https://youtu.be/LGj8eTQpDZ4 Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg