Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Окончателно: НИМХ отива в МОСВ (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив Юлия Лазарова, „Дневник“

Депутатите окончателно приеха Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да мине под крилото на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Припомняме, че досега НИМХ беше под шапката на Министерство на образованието и науката (МОН), преместено там от БАН след поредица от протести на служителите.

Народните представители поспориха отново за това какъв стопанин на НИМХ ще е екоминистърът, как ще функционира институтът и кой и по какъв начин ще избира генералният директор на НИМХ.

По време на дебатите вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов заяви, че народните представители няма нужда да упражняват към критика върху служебното правителство за това какви законопроекти е внесло. Сандов призова депутатите да се фокусират и да вървят напред.

Сандов се надява чрез диалог с учените в НИМХ да постигнат синхрон между изпълнителната власт и научната организация. Ако министърът няма никакви отношения към НИМХ на практика аз не мога по никакъв начин да влияя върху някои от процесите. Ако се случи нещо по някаква причина и директорът на НИМХ не е директор, и научният институт не предлага такъв, МОСВ оставя във висящо положение, изтъкна екоминистърът.

НИМХ не е само научна организация, но институтът е и академична организация. Той призова да се гледа в цялост на институцията. Аз ще се съобразявам с онова, което самият научен колектив има като предложение за генерален директор на НИМХ, но не може това да е единственото определящо и аз да се превърна в гумен печат, коментира Сандов

В ролята си на добър стопанин Борислав Сандов ще има ангажимент към цялото общество, което да бъде задоволявано с научни и приложни данни.

Депутатът от ИТН Ива Митова заяви, че параграф 7 разбунил духовете в последните няколко седмици с преминаването на НИМХ от МОН в МОСВ. Нито има сливане, вливане или разделяне, а просто преминаване от едно юридическо лице в друго, посочи тя.

Бившият образователен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев настоя, че НИМХ изпълнява функции по отношение обслужване на изпълнителната власт и не е вярно, че институтът е отказвал възлагане на задачи. Министърът има обвързана компетентност с НИМХ като може да откаже или да приеме от научния съвет на НИМХ предложението за генерален директор, каза Вълчев.

Той посочи, че няма никаква политическа атака по преместването на НИМХ, а се надява екоминистърът да бъде отговорен принципал за увеличение на възнагражденията в НИМХ. Ако вие осигурите разходите за персонал, НИМХ си определят възнагражденията, уточни бившият образователен министър.

Депутатът от ДПС Джевдет Чакъров добави, че след като ще бъде прехвърлен НИМХ в МОСВ, то институтът трябва да запази статуса си на научна структура и да функционира в такъв формат, съдържание и дух. Структурата и функционирането на НИМХ трябва да се запази, настоя Чакъров.

По думите му генералният директор на НИМХ трябва да се избира от учените от института, а не от министъра на околната среда и водите с аргумент, че работещите в НИМХ трябва да могат да носят отговорност.

Николай Дренчев от „Възраждане“ настоя да остане преместването на НИМХ в МОСВ за друг момент и да не се бърза. Бъркаме малко небрежно и бързо и не виждам никаква причина да го правим, добави той.

От „Възраждане“ искат НИМХ да остане с принципал МОН и когато видят разумни аргументи и цялостно законодателство в неговата пълнота и процедурата е спазена, тогава да се пристъпи към промяна.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

БАБХ затвори месарски магазин в Ботевград заради лоши хигиенни условия

След извършена проверка инспекторите на Българска агенция по безопасност...

Украйна е изравнила Русия в производството на бойни дронове

Украйна обяви, че произвежда същия брой бойни дронове за...

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Днес Китай и Сърбия се споразумяха да следват "споделено бъдеще",...

БЧК е помогнал на над 218 000 души през 2023 г.

Над 218 000 души, сред които близо 11 000...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Днес Китай и Сърбия се споразумяха да следват "споделено бъдеще",...

Русия отново свалила ракети ATACMS над Крим

Не се съобщава за пострадали хора и нанесени щети

Великобритания наложи санкции на израелски заселници на Западния бряг

В петък Великобритания наложи санкции на две "екстремистки" групи...

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

Полицията и пропалестински демонстранти се сблъскаха в Калифорнийския университет (ВИДЕО)

Полицията премахна барикадите и започна да разглобява укрепения лагер...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg