https://www.gerb.bg/bg

Официално: Интелигентни видеокамери ще има на Олимпиадата в Париж

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Конституционният съвет на Франция разреши на правителството на Еманюел Макрон да продължи да прилага закона за видеонаблюдение с изкуствен интелект за големи събития като Световната купа по ръгби през 2023 г. и Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г. в Париж, съобщи РФИ.

Деветчленният орган, който се произнася по конституционни въпроси, е помолен да прецени дали законът за сигурността на Олимпийските игри, приет от Националното събрание на 12 април, трябва да остане в сила.

Повече от 60 депутати от опозицията призоваха за преразглеждане на новите правила, отстоявани от министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин и министъра на спорта Амели Удеа-Кастера.

Критиците настояваха, че законодателството, което позволява на камерите – някои от тях на дронове и самолети – да захранват алгоритми, предупреждаващи властите за потенциални опасности като струпване на тълпи или изоставени чанти, е твърде груба намеса в личния живот.

То сериозно нарушава основните свободи да идваш и да си тръгваш, да демонстрираш и да изразяваш мнение„, твърдят те в своето изложение до съда.

Но като огромна подкрепа за правителството, съдът заяви, че министрите на Макрон са се опитали да осигурят обществената сигурност.

За да се постигне конституционната цел за предотвратяване на нарушения на обществения ред, законодателят може да разреши алгоритмичната обработка на изображения, събрани чрез система за видеозащита или камери, инсталирани на въздухоплавателни средства„, заяви съветът.

Новият закон ще се прилага експериментално при спортни, развлекателни или културни събития с участието на повече от 300 души до 31 март 2025 г.

След това съответствието на тази мярка с конституцията може да бъде разгледано отново„, заяви Конституционният съвет.

Това ще бъде изпробвано на концерти, фестивали, състезания и Световната купа по ръгби – така че французите ще бъдат морските свинчета, които ще научат алгоритъма„, заяви пред RFI Ноеми Левен, правен съветник в групата за цифрови права La Quadrature du Net.

В сряда съветът също така даде зелена светлина на френските антидопингови органи да извършват сравняване на генетични пръстови отпечатъци и изследване на генетичните характеристики на даден спортист, когато се опитват да проследят измамници.

Панелът заяви, че властите ще трябва да гарантират, че при регистрацията си за олимпийските игри спортистите разполагат с достатъчно информация, за да са сигурни, че приемат възможността да бъдат подложени на този вид тест.

Правото на неприкосновеност на личния живот изисква особена бдителност при анализа и обработката на генетичните данни на дадено лице„, заяви съветът.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Разследват гранични полицаи на ГКПП „Кулата“ за корупция (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=p8zLPFHGD1w Кратка информация за разпространен в социалните медии видеоклип с...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

ООН даде зелен сигнал за Палестина

САЩ искат гаранции за сигурността на Израел

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg