https://www.gerb.bg/bg

Общини ограничават със срокове освобождаването на имоти от данък смет

Върховна административна прокуратура (ВАП) е открива разпоредби, приети от общински съвети в страната, с които на гражданите се събират допълнителни такси за дейности, без да има законова обосновка за това, както и подзаконови актове, които противоречат на основние.

В проверката си ВАП е установила такива нарушения в общини Столична, Варна, Бургас, Ямбол, Търговище, Сливен, Перник, Силистра, Добрич, Свищов, Кюстендил, Свиленград, Дупница, Севлиево, Смолян, Троян, Сандански, Поморие, Балчик, Козлодуй и др.

От прокуратурата посочват като примери разпоредби, с които за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства освен разрешение за строеж, се изисква нарочно (допълнително) разрешение, за чието издаване се събира отделна такса. Такива решения на общинските съвети не намират основание в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), както и в Закона за устройство на територията (ЗУТ). От ВАП посочват, че общинските съвети по този начин въвеждат ново бреме и то без да имат правомощията за това.

Като пример за друго открито нарушение от ВАП посочват разпоредби от общинските наредби, в които се въвежда по-кратък срок за подаване на декларации за освобождаване от заплащане на таксата за извозване на битови отпадъци поради неизползване на имота. Така се създават предпоставки за неоснователно обременяване на гражданите с финансова тежест, посочват от ВАП.

Има и общински съвети, които са въвели допълнително условие за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като тази възможност е предвидена само за имоти, недекларирани за основно жилище. Подобно изискване в Закона за местните данъци и такси отсъства.

Определяни са и такси, както за обработка и отразяване на чуждестранни съдебни решения, така и за съставянето на актове за гражданско състояние на български граждани, които вече имат актове, съставени в чужбина. В ЗМДТ и Закона за гражданската регистрация (ЗГР) изрично е предвидено, че посочените дейности не подлежат на таксуване.

От ВАП обобщават, че към настоящия момент са установени 95 наредби, чиито разпоредби противоречат на нормативни актове от по-висок ранг – на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), Закона за нормативните актове (ЗНА) и др.

Подадени са 15 протеста до административните съдилища, като към настоящия момент 3 от тях са уважени на първа инстанция.

Проверката на ВАП продължава.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия превзе Бердичи и се закрепи в Очеретино

Руските сили са превзели село Бердичи в Донецка област, съобщи...

Киргизстан съветва гражданите си временно да избягват да пътуват до Русия

Министерството на външните работи на Киргизстан съобщи в четвъртък,...

Таксиметров шофьор блъсна 14-годишно момче с електрическа тротинетка в София

14-годишно момче с електрическа тротинетка е било блъснато от...

Новият затвор в Самораново остави селото без вода

Дупнишкото село Самораново вече два дни се сблъсква със...

Над 90 души са жертвите на наводненията в Южна Бразилия (СНИМКИ)

Опустошителните наводнения продължават в южния бразилски щат Рио Гранде...

ООН: Възстановяването на домовете в Газа ще отнеме 80 години

Възстановяването на жилищата в ивицата Газа може да продължи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg