https://www.gerb.bg/bg

Няма драма за пенсиите въпреки забавянето на бюджета, успокоява Иван Нейков

Снимка: архив БГНЕС

Забавянето на бюджета няма да се отрази драматично върху пенсиите. Това заяви пред БГНЕС бившият социален министър Иван Нейков.

По негови думи в бюджета за тази година са предвидени достатъчно средства и това била технически решима задача.

Големият въпрос според него е дали ще има някакви стъпки по посока на постигнатата договореност за нови промени в осигурителния модел.

Относно премахването на ТЕЛК решенията Нейков заяви, че ТЕЛК системата като цяло има нужда от дълбока и радикална промяна. По негови думи направените предложения са добри и разумни.

Действащата система е настроена така, че нейната цел е човекът да получи пенсия за инвалидност. Системата проверява всъщност какво не може човекът. Затова огромната част от хората, които се обръщат към ТЕЛК институциите, всъщност очакват да получат възможност за доходи през пенсия за инвалидност. Във всички развити индустриални страни, включително в развитите европейски държави, системите на оценката на работоспособността са настроени точно в обратната посока. Те през цялото време търсят отговор на въпроса „Какво може човекът?“ и на базата на този отговор всъщност се осигурява възможност на човека да работи„, обясни Нейков.

Според него по този начин хората получават удовлетворение и личностна реализация, а обществото получава един пълноценен човек.

Бившият социален министър посочи, че трябва да се въведе модела на т.нар. ISF система на Световната здравна организация, която е настроена и към интересите на хората, защото подобрява тяхното състояние, и към обществото, защото не изключва десетки хиляди хора от активен живот.

По отношение на предложението за безплатни детски градини той отбеляза, че в България много обичаме илюзиите.

По негови думи думата „безплатно“ е проблематична, тъй като няма нищо безплатно.

И сиренцето в капана за мишки не е безплатно. От тази гледна точка е нонсенс да се твърди, че има безплатни детски градини. Ако се реализира тази идея, това ще означава, че от общините или републиканския бюджет ще трябва да се осигуряват средствата. А това са данъците на родителите, на бабите, на дядовците и на цялото общество, така че изобщо не можем да говорим за нещо безплатно„, категоричен бе Нейков.

Според него по-скоро е била интересна друга идея, споделена по време на срещата, посветена на социалната политика, а и именно да се търсят много по-широки възможности за подкрепа на родителите в отглеждането на децата.

Той подчерта, че освен детските градини има и други добри инструменти, каквито са и родителските кооперативи, възможността да се създават институции за развитие на децата към големите предприятия, възможността родителите да получават подкрепа за развитието на децата си в собствения си дом.

Относно предложението на Асен Василев социални помощи да не се дават на лица, които са трудоспособни, той посочи, че и сега съществува такава система. Има много случаи, при които помощта се дава чрез извършване на определена обществено полезна дейност.

Според него в случая с идеята минималната работна заплата да бъде процент от средната, се допуска принципна грешка, тъй като се говори не за инструмент, а за статистическа величина.

Има инструменти. Това са предвидените механизми в Конвенция 131 на Международната организация на труда, която ние сме ратифицирали и която час по-скоро трябва да въведем в действие. Ние просто в момента се мотаем и не искаме да намерим един наистина много професионален механизъм за минималната работна заплата. Трябва да бъдат отчетени както социалните фактори, така и икономическите фактори. Има механизми, ние просто се опитваме да ги заобиколим и да минем по лесния път„, коментира Нейков.

На въпрос дали трябва добавката от 120 лв. за всички пенсионери да бъде запазена до края на извънредната обстановка, експертът заяви, че е против всяка мярка, която се дава на калпак.

По негови думи идеята, че няма значение какви са нуждите на човека, е дълбоко неправилна.

Това била грешката на всички действия в социалната сфера, които не отчитат потребностите и възможностите на хората.

За мен е грешка да се дава, независимо каква е сумата, по равно на всички. Хората имат различни потребности. Хората имат и различни възможности. Няма защо да слагаме всички в един и същ кюп. Не трябва да се дава по равно на всички. Трябва да се дава на този, който истински има нужда„, категоричен бе Нейков.

Относно това дали е нужна цялостна реформа на пенсионната система, бившият социален министър заяви, че българският модел е един от модерните модели.

Според него моделът не е виновен за това, че пенсиите са ниски – за това е виновна политиката по доходите.

При ниски заплати няма как да има високи пенсии. Пенсията е функция на заплатата, която си получавал на практика. Така че от тази гледна точка е прибързано да говорим за промяна на модела„, посочи той и допълни, че е по-важно да се направи анализ за всички над 20 години години, при които е действал сегашният модел.

Запитан трябва ли да се увеличи максималният осигурителен доход, Нейков обясни, че този въпрос е свързан отново с политиката по доходите.

Според него е неразумно да се търси значително увеличение на максималният осигурителен доход в случаите, при които максималният осигурителен доход е горе-долу около 2 пъти средната заплата.

Когато обаче се изправим пред ситуация, в която започва да расте средната работна заплата, няма как да остане свещена крава и да не може да бъде пипан максималният осигурителен доход. Трябва да се намери връзка между двата инструмента и най-добре би било тази връзка да бъде автоматична“, обобщи експертът.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Над 1000 бомбени заплахи са получени за ден в училища и институции в Словакия

Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции...

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

Ще продължи ли ЕС мисията си по охрана в Червено море?

Може да се очакват затруднения в мисията на ЕС за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg