https://www.gerb.bg/bg

НСИ отчете 11% спад на промишленото производство за година

Снимка: архив БГНЕС

Националният статистически институт (НСИ) отчете спад с 11% на промишленото производство през месец май 2023 спрямо същия месец миналата година.

Данните са предварителни и сезонно изгладени.

Увеличение с около процент бележат месечните показатели на промишленото производство, оборота на търговията на дребно, както и в строителната продукция.

Промишлено производство.

Спад в промишленото производство на годишна база е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 26.1%, в добивната промишленост (24.0%), и при преработващата промишленост – с (8.3%).

В преработващата промишленост се наблюдава съществен спад спрямо съответния месец на предходната година при производството на тютюневи изделия (36.7%), производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – (28.7%), производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (28.4%), производството на мебели (25.7%) и производството на химични продукти (25.0%).

Ръст е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с по 22.2% и производството на метални изделия, без машини и oборудване (16.3%).

Увеличение на месечна база през май 2023 г. спрямо април бележат производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 8.8%, в преработващата промишленост – с 0.7%, а понижение в добивната промишленост – с 4.7%.

Значително увеличение се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили – с 9.4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 8.8%, производството на основни метали – с 4.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 4.1%.

Спад е регистриран при производството на химични продукти (11.9%), и производството на мебели (11.5%).

Търговия на дребно.

Според календарно изгладените данни, през май 2023 г. се наблюдава увеличение на оборота с 1.5% спрямо предходния месец, и с 1.8% спрямо май 2022 г.

Спрямо същия месец миналата година се наблюдава нарастване на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.0%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.4%).

Ръст е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 11.7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 9.2% и при търговията на дребно с разнообразни стоки – с 5.6%. По-значителен спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (11.3%) и при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки (7.4%).

На месечна база, през май 2023 г. е отчетено увеличение на оборота спрямо април при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 3.4% и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 1.1%, докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано намаление – с 0.3%. По-значително увеличение е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки – с 9.9% и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 6.5%.

Строителство.

При строителството не се наблюдават особено промени. Индексът на продукцията в сектор „Строителство“ е с 1.0% над равнището от предходния месец.

През май 2023 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като увеличението при гражданското/инженерното строителство е с 1.2%, а при сградното строителство – с 0.9%.

При календарно изгладените данни на строителната продукция не се наблюдава изменение в сравнение със същия месец на 2022 година.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Лондон: Русия направи ракетите АС-23 по-смъртоносни, но скъси обхвата им

Далекобойната авиация на Русия направи своята ракета АС-23 по-смъртоносна, като я оборудва...

Стачка в железниците за Евро-2024 в Германия

Тревожни данни за работещите в сектора разкри Bild

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg