Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Николай Денков призова Радев да не влиза в коловоза да плаши хората с тока (ВИДЕО)

Премиерът Николай Денков не може да си помисли, че за сериозни неща като цената на тока, някой ще се заиграва със страховете на хората, но като се погледне опозицията, тя се опитва да плаши хората. Надявам се, че президентът Румен Радев не е влязъл в същия коловоз – да плаши хората с цената на тока, коментира Денков пред журналисти наложеното вето от държавния глава върху Закона за енергетиката. Коментарът си той направи, след като участва в откриването на суперкомпютър в комплекса на БАН.

Той обясни, че България закъснява значително за либерализацията на пазара на електроенергия. Измененията в Закона за енергетиката бяха направени механизми, за да не се случат страшни и апокалиптични сценарии, които опозицията лансира по време на обсъжданията на закона, уточни премиерът.

Европейската комисия подготвя механизми с изземване на свръхпечалбите от производителите на електроенергия, за да могат да бъдат защитени при кризи уязвимите групи, подчерта премиерът и увери, че държавата и кабинетът вършат това, което трябва да се направи.

Денков не очаква да има проблеми при прегласуването на Закона за енергетиката, с което ще се отхвърли ветото на президента. Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените на тока. Това мога да го гарантирам на 100%, увери премиерът.

Запитан за продажбата на „Лукойл“, Денков заяви, че няма разминаване в информацията. Има интерес за продажбата на бургаската рафинерия. Това, което каза „Литаско“, е, че не водят преговори – за да се водят преговори трябва да има изпратено писмо и да се влезе в процедура. Има интерес към продажбата на „Лукойл“, категоричен бе премиерът.

За налагането на по-висока транзитна такса пред България за Унгария и Сърбия и дали това ще донесе повече приходи в бюджета, Денков отбеляза, че какви ще бъдат приходите зависи от това колко руски газ ще влиза в България. Той не може да гадае какъв ще е резултатът върху пазара, но по този начин цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Ще има конкуренция, която да е в полза на потребителите, очаква Денков, който не вижда да има риск за доставките на синьо гориво в България. Единственото, което ще се появи е алтернатива на възможностите за природен газ и конкуренция в цените.

Денков не вижда по какъв начин „Булгартрансгаз“ може да бъде засегнат негативно от допълнителните транзитни такси. Таксите се очаква да бъдат изплащани от „Газпром“ и една от целите е да се намалят печалбите на „Газпром“. С тези печалби се финансира войната в Украйна, отчете премиерът. Има своята икономическа логика защо се налагат тези такси – за да има приходи за България, да се създаде алтернатива на руския газ и със средствата на европейските данъкоплатци да не се подклажда войната в Украйна, коментира Денков.

По отношение на новата идея за налагане на нови икономически мерки срещу инфлацията, Денков коментира, че за да се обяви такава мярка министърът на икономиката я е обсъдил с големите търговски вериги. Самите търговски вериги трябва да положат усилия, защото са заинтересовани България да бъде част от Шенген и от Еврозоната. Има разбиране, че овладяването на инфлацията е обща задача, за да може да се изпълнят критериите за Шенген, но и да се повиши доверието на потребителите, обясни Денков.

По думите му има икономическа логика в новите предложения на икономическия министър с аргумент, че административните мерки не дават резултат. Не се обсъжда налагането на административни мерки, подчерта премиерът и добави, че властта ще се опита с благородно съревнование между търговските вериги да се намали инфлацията.

За приемането на България в Шенген, Денков заяви, че и самите мигранти знаят, че има труден маршрут по премиване на българо-турската граница. Намаляват опитите за преминаване на границата и има съществено намаляване на натиска. Това ще е сериозен коз в преговорите в следващите седмици и месеци България да бъде приета в Шенген, сигурен е той.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Почина шефът на пропагандата на Северна Корея

Той е служил на три поколения лидери

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

„Синя България“ с Петър Москов гледа към ДСБ и СДС

"На терена на изборите е Синя България." Такава заявка...

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

Полицията застреля 16-годишен тийнейджър, след като е ранил човек при нападение с нож в Австралия

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след...

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от ПП

Депутатът от ПП-ДБ Стоян Георгиев вече не е част...

Радев иска повече пари за отбрана и отчет от Главчев за частната болница

Войската ни винаги е била стожер на държавността. Това...

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg