https://www.gerb.bg/bg

Николай Денков: Нужно е време, за да се разчисти (ВИДЕО)

Пожарната има готовност да помогне навсякъде, но просто трябва време. Няма как да се реагира навреме по стотици сигнали. Мобилизирани са всички екипи на аварийните дружества, но там, където има силен вятър, няма как аварийните екипи да оправят жиците. Има цялата необходима техника за снеговалежа в цялата страна.

Toва заяви премиерът акад. Николай Денков след извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

Той не знае как председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски си представя ролята на премиера и го призова ако иска да излезе със снегорин и лопата, за да почисти снега.

Въпросът не е да видя лично каква е ситуацията, а да преценя какво да се направи, за да може да се реагира на сигналите, уточни премиерът.

Коментарът му идва във връзка с прессъобщение от ДПС, в което Делян Пеевски призова премиерът Николай Денков „да напусне топлия и уютен кабинет, заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват и да направи необходимото така, че минимална снежна покривка да не се превръща в бедствие за хората и държавата – без ток, с непроходими пътища и прекъснати комуникации„. Сняг онлайн не се чисти, констатира още Пеевски.

Денков напомни, че както НИМХ са предупредили- наближава тежка метеорологична обстановка с тежък мокър сняг и ветрове. При настоящата ситуация такава промяна в обстановката води до скъсване на много жици, падане на електрически стълбове, чупят се клони, падат дървета и резултатът е, че в над 1 000 населени места все още няма подаване на ток, изтъкна премиерът.

Още от вчера всички областни управители направили срещи, за да се подготвят за това, което се случи през нощта и сутринта. Наличните екипи трябва да имат достатъчно време, за да отстраняват повредите по електрозахранването, да се изчистят всички пътища и да могат да се изтеглят закъсали тирове, автомобили и хора, отчете Денков.

Над 100 човека са били освободени от снежни капани. Разберете, че екипите не могат да премахнат авариите навсякъде, апелира Денков.

Няма как едновременно да бъдат навсякъде. Ток няма, защото са скъсани жиците, категоричен бе премиерът за ситуацията след снеговалежа.

Няма как да имаме чисти пътища, докато вали сняг, посочи Денков. Обявено е бедствено положение в няколко области – областите, в които вали сняг и духа тежък вятър.

Продължава да се разчистват пътищата, но в няколко области Шумен, Силистра и Разград ситуацията остава тежка. Обмисля се да се промени към обучение в електронна среда. Всички директори на училища и регионални управления бързо да се подготвят, а родителите да следят информацията за учебния процес, призова още Николай Денков.

Премиерът обясни, че през последните 3 дни са паднали валежи, които надхвърлят до 3 пъти валежите за съответния месец. Това не е нещо необичайно, но създава проблеми. В общините Враца, Плевен, Велико Търново и Разград има снежна покривка между 36 и 43 см, а в София около 30 см сняг, отчете Денков. Това означава, че имаме метеорологична обстановка, която е усложнена и води до аварии, за които трябва време да бъдат отстранени. Правим всичко, за да координираме усилията и правим всичко възможно да ги отстраним, увери премиерът.

Денков добави, че правителството сътрудничи с Българския червен кръст (БЧК), ако се наложи да помогнат с храна на бедстващи хора.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Синдикат плаши с протести заради саботаж на колективния трудов договор в здравеопазването

Работодателските организации системно отказват да участват в преговори за...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

Украйна е изравнила Русия в производството на бойни дронове

Украйна обяви, че произвежда същия брой бойни дронове за...

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Експлозии отекнаха в Рафах

Експлозии се чуват в източната част на град Рафах...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg