https://www.gerb.bg/bg

Нацията се лекува с 30% пенсионирани кадри

40 г. са нужни на България да догони сегашното ниво на здравеопазване в европейските държави. Това открои проучване представено по време на Осми национален фарма форум за бъдещите политики на здравеопазването в България – „Повратна точка – политиките, промените, платформите“, организиран от списание „Мениджър“. На него БЛС и фармацевти поискаха надпартиен консенсус, здравна доктрина и нови кадри.

Най-сериозно се изостава в областта на борбата с мозъчно-съдовите заболявания. Данните от 2017 г. показват, че едва 4% от БВП се използва за здравеопазване, за разлика от петте най-големи държави в ЕС, където процентът достига 8%. Разходите за лекарства на човек от населението в страната ни са малко над 100 евро, което е много по-малко от останалите европейски страни. ДДС пък на лекарствата е 20%, само Дания и Испания имат такъв данък, в другите държави той е по-нисък.

На форума бе отбелязано, че следващата 2022 г. се очертава голям проблем, тъй като всеки 5-ти здравно осигурен в момента се лекува със средства от индустрията, като така процесът на прехвърляне на разходите за лекарствена терапия от НЗОК към индустрията е към „точка на пречупване“ – когато компаниите няма да успеят да обслужват гражданите.

Поискана бе и активна политика от страна на държавата при вноса на генерични медикаменти, което е начин за повишаване на реимбурсацията с цел намаляване на цената за важни лекарства, особено при възрастни и хронично болни. Фармацевтичните компании са готови да разговарят с всяка политическа сила поотделно и призоваха за „надпартиен консенсус“ и „здравна доктрина в България“.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров акцентира по-скоро върху решаването на проблемите в българското здравеопазване. „Тежко състояние кадрите в България се видя по време на пандемията в коронавируса, нацията се лекува с 30% пенсионирани кадри, като в някои региони този процент е по-голям. 10% от лекарите са над 70-годишни„, изброи Маджаров.

В заключение той призова политиците, когато говорят, да обясняват какъв проблем решават в системата.

Асена Сербезова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз, коментира също, че трябват повече инвестиции, за да има повече успехи в подобряване на системата. За нея това означава политически консенсус и обединение на съсловието. Сербезова отбеляза успех в напредъка във въвеждане на електронно здравеопазване, като пример е електронната рецепта, която ще започне да действа от май.

Ключово предизвикателство пред фарма-индустрията в България тази година е било да се осигури непрекъсваемост на доставката на медикаменти за лечение и профилактика на коронавирус, но и на тези, нужни за други заболявания, заяви Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на Тева в България и председател на Управителния съвет на Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФАРМА)

В тази връзка Хаджидончев добави, че се е забелязало „рязко повишаване на цените на активните субстанции заради износа им в Индия и Китай и това е довело до разговори тези лекарства да останат само в рамките на Европейския съюз. Въпреки това той смята обаче, че системата вече е много по-готова да се справи с пандемията, отколкото преди една година.

От своя страна Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), добави, че пандемията от коронавирус е показала, че в здравната система трябва да се влага, за да се постигат цели за 10-15 години напред. Той попита риторично дали е възможно политическото его в страната ни да бъде загърбено и последните години да се следват конкретни цели, които да подобряват системата.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Моторист шофира с тенджера на главата вместо каска (СНИМКА)

Жегата явно не е отразява добре на всеки. Днес...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

Трамвай блъсна полицейска кола пред съдебната палата в София (ВИДЕО)

Трамвай блъсна полицейска кола пред сградата на Съдебната палата...

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пожар в болница „Св. Георги“ в Пловдив

Огънят е тръгнал от стаята на санитарите

САЩ зоват хусите да освободят пленените служители на международни организации

Съединените щати призоваха йеменските хуси незабавно да освободят задържаните...

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Медведев зове Русия да вкара Запада в „постоянен кошмар“

Русия трябва да даде библейски отговор на западните санкции,...

Само Валентин Димитров е допуснат до последния кръг на конкурса за шеф на „Пирогов“

Единственият допуснат кандидат до последния кръг на конкурса за...

Световните пазари на петрол ще изпитат значителен излишък до 2030 г.

Световните пазари на петрол може да изпитат значителен излишък...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg