https://www.gerb.bg/bg

Над 73% избирателна активност в Русия (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA/JULIEN GRINDAT

Общата избирателна активност на изборите за президент на Русия в цялата страна към 20:00 часа (московско време) е 73,33 процента. Това сочат данните на информационното табло на Централната избирателна комисия на Руската федерация, цитирани от ТАСС.

Данните обаче не отчитат избирателната активност при дистанционното електронно гласуване. До 20:00 часа московско време избирателните секции приключиха работата си във всички региони на страната, с изключение на Калининградска област.

Настоящият президент на Руската федерация Владимир Путин, явил се на този вот като независим кандидат, ще заеме първо място на президентските избори с 87% от гласовете.

На второ място се класира кандидатът от Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов (4,6%), трето – Владислав Даванков от Новите хора (4,2%), а четвърто – лидерът на ЛДПР Леонид Слуцки (3%). 1,2% от бюлетините са невалидни.

Това показват резултатите от обработката на 30,08% от протоколите, съобщават от Централната избирателна комисия.

Това сочeше и екзитпол на Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), данните са на ТАСС. Изследването е проведено на излизане от избирателните секции на 15-17 март.

Около 440 хиляди чуждестранни граждани гласуваха на руските президентски избори в Москва, съобщава ръководителят на Московската градска избирателна комисия.

Избирателната активност на изборите в Белгородска, Брянска и Курска области към 18:00 часа е надхвърлила тази през 2018 г., сочат данни на регионалните избирателни комисии. Припомняме, че тези райони бяха подложени на много военни удари от началото на годината.

Почти 250 хиляди руснаци в момента са гласували в чужбина, съобщи държавният секретар и заместник-министър на външните работи на Русия Евгений Иванов. „Към 18:00 часа, като се вземат предвид предсрочното и тридневното гласуване, общият брой на гласувалите вече е 249 806 души„, каза Иванов.

В шестте избирателни секции, открити в Приднестровието (проруски сепаратистки регион за Молдова) за руските президентски избори, се регистрира висока активност, въпреки факта, че тук са открити четири пъти по-малко избирателни секции, отколкото през 2018 г.

На руските президентски избори в Приднестровието до 19:00 московско времеса гласували 35 992 избиратели. Това е висока активност„, съобщава Приднестровската агенция, като отбелязва, че за разлика от изборите през 2018 г. т.г. пъти имаше четири пъти по-малко работещи сайтове – само шест.

Повече от 818 хиляди електронни бюлетини са били издадени на гласоподаватели в Московска област, участвали в дистанционно електронно гласуване на президентските избори в Русия след тридневно гласуване, което представлява 95% от общия брой на регистрираните за дистанционно гласуване в региона. Властите отчитат като цяло положително проведеното дистанционно гласуване.

Изборите за президент на Русия се проведоха от 15 до 17 март. За първи път те се провеждат в рамките на три дни и чрез дистанционно електронно гласуване, което има в около една трета от областите в страната. За поста държавен глава се борят четирима кандидати: Владимир Путин, Владислав Даванков, Леонид Слуцки и Николай Харитонов.

От началото на годината Роскомнадзор е ограничил достъпа до почти 2 хиляди интернет страници, където са регистрирани опити за чужда намеса в предизборната кампания в Русия. Повечето от тях са били локализирани въз основа на чужди сайтове и източници, собственост на чуждестранни агенти, каза Евгений Зайцев, ръководител на отдела за контрол и надзор в областта на електронните комуникации на Роскомнадзор.

В навечерието на изборите Роскомнадзор организира постоянен мониторинг на информационното пространство за идентифициране и пресичане на разпространението на информация, насочена към дестабилизиране на обществено-политическата обстановка в Руската федерация, обясни Зайцев.

Както и в предходни години, ние регистрираме организирани и координирани информационни опити за чужда намеса в предизборната кампания. В рамките на нашите правомощия и налични възможности реагираме своевременно на такива опити. От началото на годината Роскомнадзор има ограничен достъп до почти 2 000 интернет страници с подобно съдържание, повечето от които се хостват на чужди платформи и източници, собственост на чужди агенти„, каза той на брифинг в информационния център на ЦИК.

Няколкостотин души са се опитали да блокират гласуването на руските президентски избори в посолството в Лондон, но процесът продължава. Това каза руският посланик във Великобритания Андрей Келин в онлайн в брифинг в ЦИК.

Пред посолството се проведе доста голяма акция. В нея участват няколкостотин души. Тук има различни организации, отбеляза посланикът. Те се опитваха да саботират всичко, но въпреки това се гласува. Руски граждани в Обединеното кралство са получавали заплахи преди руските президентски избори, каза Келин. „Ситуацията в страната е много несигурна, включително и от гледна точка на провеждане на избори. Тук се нажежиха страстите и в медиите, и в социалните мрежи. Получихме наистина заплахи от най-различен характер. Някои организации, главно от наши преселници заплашиха никой да не идва. Други настояха, напротив, всички да дойдат и да направят протестен вот. Общо взето, сега нито едното, нито другото още не се случва.„, отбеляза посланикът.

Припомняме, че хиляди хора се явиха в избирателните секции в цяла Русия и по секциите по света в неделя, за да участват в мирен, но символичен политически протест срещу преизбирането на президента Владимир Путин.

В акция, наречена „По пладне срещу Путин“, руснаците, които се противопоставят на лидерa на Кремъл, отидоха в местните си избирателни секции по обяд, за да развалят бюлетините си в знак на протест или да гласуват за един от тримата кандидати, които се противопоставят на Путин.

Други бяха обещали в бюлетината си да надраскат името на покойния опозиционен лидер Алексей Навални, който почина миналия месец в арктически затвор.

Съюзниците на Навални излъчиха видеоклипове в YouTube на опашки от хора, които се редят на опашка в различни избирателни секции в цяла Русия по обяд, за да протестират мирно, предаде „Ройтерс“.

Навални беше одобрил плана „По пладне срещу Путин“ в съобщение в социалните медии, подпомогнато от неговите адвокати, преди да умре. Независимият вестник „Новая газета“ нарече планираната акция „политическото завещание на Навални„.

Десетки руснаци се стекоха на гроба на Навални в Москва в неделя, за да дадат символично гласа си за покойния опозиционен политик в последния ден от президентските избори в Русия, показват телевизионни кадри. Навални беше погребан на Борисовското гробище в южната част на Москва на 1 март, две седмици преди началото на президентските избори.

Въпреки протестиращите, които представляват малка част от 114-те милиона избиратели на Русия, Путин е готов да затегне властта си на изборите, които със сигурност ще му донесат голяма победа.

Кремъл представя политическите съюзници на Навални, повечето от които са базирани извън Русия, като опасни екстремисти, които искат да дестабилизират страната от името на Запада. В него се казва, че Путин се радва на огромна подкрепа сред обикновените руснаци, посочвайки социологически проучвания, които поставят рейтинга му на одобрение над 80%.

Тъй като Русия се простира в 11 часови зони, протестиращите гласоподаватели бяха по-скоро разпръснати, отколкото концентрирани в една маса, което затруднява оценката колко хора са се явили на протестното събитие.

Размерът на опашките във всяка избирателна секция, показан в канала на Навални, варира от няколко десетки до няколкостотин души.

Репортерите на „Ройтерс“ са забелязали леко увеличение на потока от избиратели, особено по-млади хора, по обяд в някои избирателни секции в Москва и Екатеринбург.

Леонид Волков, съюзник на Навални в изгнание, който беше нападнат с чук миналата седмица във Вилнюс, изчисли, че стотици хиляди хора са отишли до избирателните секции в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и други градове. „Ройтерс“ не можа независимо да провери тази оценка.

В избирателните секции в руските дипломатически мисии от Австралия и Япония до Армения, Казахстан и Грузия стотици руснаци стояха на опашка по обяд.

В Берлин Юлия, вдовицата на Навални, се появи в руското посолство, за да участва в протестното събитие там заедно с Кира Ярмиш, говорител на Навални. Други присъстващи руснаци ръкопляскаха и скандираха името й.

В София граждани, недоволни от сегашното управление, проведоха импровизирани избори с бюлетини за мира или войната в непосредствена близост до Руското посолство, предаде БГНЕС. На бюлетината за мир е изобразена фигурата на Навални, а на бюлетината за война-тази на сегашния президент на Русия Владимир Путин.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за Газа ще отплава днес от Турция

Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за ивицата Газа...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg