https://www.gerb.bg/bg

На-малко 13 са жертвите на горещото време във Великoбритания

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Най-малко 13 души загинаха във Великобритания заради рекордно горещото време, което предизвика горски пожари, повреди железопътните релси и предизвика тревога, че усилията за справяне с изменението на климата трябва да бъдат увеличени, предава „Ройтерс“.

13 души загубиха живота си, след като „изпаднаха в затруднение в реки, язовири и езера, докато плуваха през последните дни – като седем от тях са тийнейджъри“, каза британският министър Кит Малтхаус пред парламента в сряда.

Рекордната гореща вълна във Великобритания затруднява пътуванията за трети пореден ден, а пожарникарите останаха в готовност в сряда, въпреки че облачното небе и дъждовете донесоха облекчение след два дни на безпрецедентно високи температури, обобщава Associated Press.

Синоптиците прогнозират, че в Лондон температурата ще достигне максимум от 26 градуса по Целзий в сряда, което е спад от рекордните 40,3 градуса, измерени във вторник в Конингсби в Източна Англия.

Все пак главната влакова линия от Лондон до Единбург остана затворена до обяд, тъй като екипите работят по ремонта на електропроводите и сигналното оборудване, повредени от пожар, предизвикан от горещината във вторник, според железопътната компания, която я поддържа.

Лондонската противопожарна служба преживя най-натоварения си ден от Втората световна война насам във вторник, тъй като пожарникарите получиха повече от 2600 обаждания и в един момент се бореха с 12 пожара едновременно, каза кметът Садик Хан. Най-малко 41 имота в града са унищожени, каза той. Шестнадесет пожарникари са били лекувани за вдишване на дим и други наранявания.

Дори когато температурите започнаха да се понижават през нощта, димът все още се усещаше във въздуха в града с почти 9 милиона души население.

Един от най-големите пожари беше в Уенингтън, село в източните покрайнини на Лондон, където редица къщи бяха унищожени от огъня, обхванал сухи треви в околността.

Десетки населени места във Великобритания отчетоха температури от 40 градуса във вторник, счупвайки предишния рекорд на Обединеното кралство от 38,7 C градуса, поставен през 2019 г. Времето удари страна, напълно неподготвена за такава екстремна горещина, в която малко домове , училищата или малки предприятия имат климатици.

Въпреки по-ниските температури в сряда, опасността от пожар остава висока, тъй като горещото и сухо време е изсушило тревите около града, каза Хан.

Горещото време в Южна Европа и Средиземноморието обаче не се очаква да се промени в близките дни.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Предадоха на съд младеж, пребивал системно непълнолетната си приятелка

23-годишен младеж се изправя пред Темида. А.И. е привлечен...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Част от германската армия преминава под командването на НАТО до 2025 г.

По-голямата част от военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили...

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Двама младежи вилняха в Спешното в Перник

Тийнейджърите са задържани за хулиганство

Програмата за развитие на армията до 2032 г. включвала и уроците от Украйна и Газа

Постигнат е баланс в инвестиционните разходи на Министерство на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg