https://www.gerb.bg/bg

МЗХ уверява фермерите, че си изпълнява ангажиментите и плаща помощите ускорено

Снимка: архив БГНЕС

Правителството и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) изпълняват стриктно поетите ангажименти по подписания меморандум със земеделските производители и животновъди на 20 септември. Това се казва в позиция на аграрното министерство във връзка с обявената днес от животновъди и зеленчукопроизводители готовност за активни протестни действия, ако държавата не изплати до петък 23 милиона лева по линия на помощта, обещана заради отпадането на забраната за вноса от Украйна.

От министерството уверяват, че екипът на ведомството и ресорните му агенции са в постоянен диалог с всички браншови организации и полагат целенасочени усилия по изпълнението на всички точки от меморандума в максимално кратко време. От МЗХ допълват, че обещаните средства се изплащат в ускорен порядък и от подписването на документа до настоящия момент вече са изплатени общо 200 893 000 лв.

На 28 септември 2023 г. са изплатени от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) 179 325 404 лв. на 34 695 земеделски стопани по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. В меморандума е бил поставен срок за изплащане на средствата до 30 септември 2023 г. Освен това бюджетът за помощта за 2023 г. е увеличен до общо 426 000 000 лв. От началото на годината по линия на тази помощ са изплатени 381 613 472 лв. на 35 364 лв. земеделски стопани. Остатъкът от 44 386 527 лв. ще бъде преразпределен след отпадане на тавана за помощта, който е в размер на до 250 000 евро.

Във връзка с изпълнението на ангажиментите на държавата по меморандума земеделския министър Кирил Вътев е разговарял вчера еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски, от когото е получил пълна подкрепа за увеличаването на тавана на помощта, както и за продължаване на помощта за Украйна и през 2024 г. Войчеховски го е уверил, че решението се очаква в най-скоро време на Колежа от комисарите.

От МЗХ отбелязват още, че средствата по държавната помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“ също са изплатени по-рано от предвиденото. 786 земеделски стопани, подали заявления, са получили по схемата общо 21 568 331 лв. на. Съгласно меморандума на 28 септември 2023 г. са изплатени 17 735 482 лв. на 708 стопани, а на 19 октомври -още 3 832 848 лв. на 78 земеделци.

От земеделското министерство посочват също, че в изпълнение на поетите ангажименти на последното си заседание Министерският съвет одобрил 27,5 млн. лв., които заедно с още 20 млн. лв., които вече са дадени от ДФЗ и така правителството е осигурило общо 47,5 млн. лв. по програма de minimis. Средствата ще бъдат разпределени от методика, която ще бъде изготвена от работна група. За участие в нея са поканени и браншовите организации.

В заключение Министерство на земеделието и храните обобщава, че работи активно за изпълнение на всички ангажименти от меморандума.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Съветът за национална сигурност на Филипините вдигна мерника на китайските дипломати

Съветът за национална сигурност на Филипините призова китайските дипломати...

В Световния ден на сестринството недостигът на кадри застрашително нараства

На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

Синът на Илия Павлов спечелил 600 милиона евро

Синът на Илия Павлов – Илия-Калоян Илиев Павлов, спечели...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg