https://www.gerb.bg/bg

МВнР: Забраната на имена показва, че законът за сдружаване в РСМ е антибългарски

Снимка: архив БГНЕС

Министерството на външните работи следи с „нарастващо безпокойство“ развитията в Северна Македония, свързани с опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в страната.

Вчера Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център „Иван Михайлов“- Битоля. Въз основа на това решение, министърът на правосъдието Кренар Лога е подписал решение, с което искането за получаване на одобрение за ползване на името Иван Михайлов е отхвърлено с мотивите, посочени в становището на Комисията.

Същевременно, Централният регистър в Северна Македония съобщи, че е приел решение, с което искането са съгласуване на името от страна на сдружение „Цар Борис III“ от Охрид е отхвърлено, припомнят от външно министерство.

Приетите днес решения от властите в Северна Македония имат пряко отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, включително за тези, които се самоопределят като българи, апелира българското Министерство на външните работи.

Според наличната в публичното пространство информация, Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 000 неправителствени организации. В законоустановения срок единствено сдружения Културен клуб „Иван Михайлов-Битоля и „Цар Борис III“ са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена. Този факт идва да покаже, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Северна Македония.

Събитията от вчерашния ден за пореден път показват необходимостта от постигане на обективно тълкуване на историческите събития и личности от общата история между България и Северна Македония. Днес ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи„, посочва ведомството.

Съгласно подписания на 17 юли 2022 г. Протокол от заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Северна Македония се е ангажирала да предприема мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната. България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти, категорични са от МВнР.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Извънредно в News24sofia.eu! Разследват смъртта на жена в дома й в Кюстендил

Трупът на 52-годишна жена в жилището й в Кюстендил снощи...

Разлив на живак вдигна на крак полицията и пожарната в Перник

Разлив на живак вдигна на крак полицията и пожарната...

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Зеленски уволни ръководителя на държавната охрана

Украинският президент Володимир Зеленски освободи Сергей Руд от поста ръководител...

Украйна е изравнила Русия в производството на бойни дронове

Украйна обяви, че произвежда същия брой бойни дронове за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg