Мутафчийски: Само в България се води полемика коя ваксина е по-добра

Прочитания 5346
0 0

Създадохме организация навсякъде линейки да достигат до труднодостъпни и отдалечени места и хората да се имунизират. Това заяви премиерът Бойко Борисов в петричкото село Самуилово. Там той провери как се извършват ваксинациите срещу COVID-19 от мобилни екипи. Министър-председателят беше придружен от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Общо 25 мобилни екипа от днес са на разположение на кметовете на отдалечени населени места в страната, за да могат да бъдат ваксинирани желаещите.

Борисов изтъкна, че през днешния ден са доставени 88 000 дози и изрази задоволство, че има много желаещи да се ваксинират.

Той съобщи, че зелените коридори ще продължат да действат, докато пристигнат 18,5 милиона дози безплатни ваксини.

По негови думи освен в големите болници у нас вече и жителите от най-малките населени места у нас ще получат достъп до безплатна ваксина, утвърдена от Европейската агенция по лекарствата.

Нямаме полемика по отношение на отварянето на заведенията. Има бавно и плавно покачване на заболеваемостта, но то се контролира и защото сме впрегнали всички усилия във ваксинацията, подчерта още министър-председателят.

По негови думи, колкото по-малко терен оставим на вируса, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния живот.

От своя страна здравният министър заяви, че най-важното е с ваксините да бъде осигурен своеобразен „здравен щит“ срещу пандемията.

Той обясни, че ще бъде определен конкретен координатор в Министерството на здравеопазването, с който да общуват кметовете от отдалечените населени места.

Ангелов добави, че личните лекари от тези райони, където не могат да получат ваксината и сами трудно могат да стигнат до РЗИ, ще могат да разчитат на полицията, която ще ги подпомогне с логистика по транспорта.

Проф. Мутафчийски пък изтъкна, че хората са проявили зрялост и са мотивирани да се ваксинират.

По негови думи във ВМА вчера са ваксинирани над 1160 души, като най-възрастният е бил на 96 години, а най-младият – на 18 години.

Само в България върви такава полемика коя била по-добрата ваксина. Такова нещо не съществува в цивилизования свят в момент, заяви председателят на НОЩ по отношение на различните видове препарати.

Той подчерта, че в Западна Европа никъде не се говори коя ваксина е по-добра, а се слагат всички, които са утвърдени от Европейската агенция полекарствата.

Мутафчийски за пореден път увери, че ваксините са достатъчно надеждни.

По-добре с каквато и да е ваксина, отколкото без ваксина, категоричен бе той.

По негови думи в България съществуват около 4 милиона души, които са незащитени, т.е. вирусът разполага с огромен терен за действие.

Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази пандемия, категоричен бе медикът.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Теменужка Петкова се яви в Спецсъда по делото срещу бивш шеф на КЕВР

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се яви в Специализирания съд като свидетел по делото срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщава БГНЕС. Припомняме, процесът започна в края на септември миналата година. На Семерджиев е повдигнато обвинение за това, че през 2011 г. като председател на комисията […]