Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Милен Велчев: България няма рубли, нито желание да плаща газа с тях

Евровалута ще бъде насочена за обмяна в рубли за заплащане на руския газ. Това не означава тотална смяна на условията за търговия с газ, а е механизъм за това Русия да гарантира за себе си, че тези средства няма да бъдат замразени. Това обясни пред БиТиВи бившият финансов министър в кабинета на Тройната коалиция Милен Велчев.

Според него изявлението на руския президент Владимир Путин, че Русия ще продава газ на неприятелски страни (сред които и България – б.р.) само в рубли е политическо изявление за вътрешна аудитория. Подобно е мнението и на икономиста Лъчезар Богданов.

България нито има рубли, нито има желание да има рубли, нито да плаща с тях. Очаквам плащанията да бъдат през една или друга банка, която ще ги обменя„, каза Велчев.

България не може да си позволи спиране на руския газ, но ако можеше да си позволи, щеше да приложи контрамярка, смята той.

Като алтернативи на руския газ той обясни, че се обмисля – азерския газ, както и втечнения газ. Трябва да разбираме добре, че България не е прекалено зависима от газа като суровина. Не можем съвсем без него, защото е важен за индустрията. Енерговъзобновяемите източници могат в един момент да заместят газа, но не изцяло„, каза Велчев.

Той е категоричен, че никой не печели от войната в Украйна, може да се говори кой губи повече или по-малко. За Русия, като изолиран участник, загубите са по-големи, но и загубите на запада не са символични. Русия е прекалено голяма икономика, за да очакваме, че ситуацията ще стане като в Куба или във Венецуела. Тя би могла да пренастрои вътрешните си процеси, обясни Милен Велчев.

За българската икономика той очакват тя да расте и да не падне в рецесия.

Инфлацията зависи от това до колко ще продължат военните действия в Украйна. Ако тя продължи, инфлацията може да е на тези нива. При завършване на войната очаквам цените на храните и енергоизточниците да спадат, каза Милен Велчев.

Запитан за меморандума между „Джемкорп кепитъл“ и правителството и дали стоят руски интереси зад този фонд, Велчев каза: „не мога да кажа със сигурност, не съм повярвал на заявленията“.

С Атанас Бостанджиев (управителят на Gemcorp) се познаваме в много години служители на ВТБ , той по-отдавна в „Мерил линч„. Нямам вътрешна информация за дейността на Джейм корп. Те искаха да оздравяват КТБ. По една или друга причина това не се осъществи, каза Велчев.

На въпроса не е ли странно появяването на такъв фонд в преломни моменти – опита за заздравяване на фалиралата КТБ и сега, Велчев каза, че той е бутиков фонд.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Русия е нанесла щети за над 1 млрд. долара на украинската енергетика

Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните...

Цената на зърното на световните пазари се успокои в последния ден на април

Котировките на основните зърнени стоки се успокоиха на световните...

Държавният контрольор иска съдействие от Нетаняху за разследването на 7 октомври

Израелският държавният контрольор призова премиера Бенямин Нетаняху и началника...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg