https://www.gerb.bg/bg

Македонски журналист каза кои институции не са издържали теста на ада на „Струма“ (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив / Любословие.БГ – Андрей Велчев

Можем да си спомним, че през 2009 г. в Охрид при потъване на лодка загинаха 15 български граждани. Сега 45 македонски граждани загинаха в България. Тъжно е, че народите ни се сближават чрез подобни трагедии. Това коментира македонският журналист Йовица Пауновски в предаването „120 минути“ по bTV.

Жалко е, че учим най-важните лекции в живота чрез такива трагедии. От тази катастрофа научихме, че не трябва да живеем в свят на импровизации. Всички институции в Северна Македония не издържаха този тест – митницата, граничните служби. Научихме, че печалбата не бива да бъде поставяна пред човешкия живот. Системата трябва да функционира, за да не бъдат повтаряни такива или подобни трагедии. Трябва да проработи и личната отговорност на всеки, който работи с хора. Трябва да се изправим дори след подобни трагедии и да се поучим от всички грешки, случили се в миналото„, каза той.

Пауновски заяви, че в момента са нужни бързи отговори на няколко ключови въпроса.

От какво е предизвикан пожарът в автобуса и самата експлозия, как е възможно 113 пъти същият този автобус без лиценз да мине границата. Очакваме и отговор на най-важния въпрос – коя е причината за това нещатие, след като в него имаше само един участник – този автобус„, посочи журналистът.

Йовица Пауновски разказа и любопитна история от престоя си в българската столица през изминалата седмица, която, по думите му, е пример за това, че двата народа се сближават чрез подобни трагедии.

Tази седмица бях в София и по време на пътуването ми от хотела до болница „Пирогов“ шофьорът на таксито не пожела да вземе пари за услугата в знак на почит към загиналите“, спомни си той.

Информационна агенция News24sofia.eu припомня, че две са основните версии, по които работят разследващите за тежката трагедията с автобус на АМ „Струма“.

председателят на Асоциация „Автобусни превозвачи“ Петър Захариев

Трагедията е непоправима, а последствия са тежки. Проблемите, които водят до такива тежки последици, са комплексни. Онова, което трябва да се провери първо – автобус, който идва от Истанбул, задължително трябва да бъде с двама шофьори. Ако е пътувал с един шофьор, претоварването е изключително голямо, съответно рискът от подобни неща расте главоломно„, посочи председателят на Асоциация „Автобусни превозвачи“ Петър Захариев в е интервю за News24sofia.eu преди дни.

Свидетелите каза тогава в интервюто си пред медията, че са чули силен взрив, обясни той.

Причината за него може да бъдат туби с нафта.

Моля, вещите лица, които споменават, че въпросният шофьор е превозвал туби с бензин, да се коригират, защото няма автобус на бензин. Всички автобуси са с дизелови двигатели. И евентуално може да си е купил преди това евтина нафта„, добави Захариев.

Работният ден на шофьорите може да бъде 8-9 часа и дори повече. Почивката задължително е 45 минути след 4 часа управление. В случая това ще се провери лесно, зависи какъв е автобусът все пак„, обясни за News24sofia.eu Захариев.

Превозвачите знаем кой от нашите колеги кара „през просото“. Можем да предотвратим в зародиш много неща. Пътуването до Турция с един шофьор от гледна точка на превозвача е меко казано престъпление„, каза още той.

Длъжен е да го направи, когато е критична ситуацията. Да обясни на пътниците, че условията не позволяват да се пътува, че рискът е прекалено голям. Ако шофьорът в случая е бил един, той вече тотално е бил преуморен„, изтъкна Захариев.

Трябва да седнем и да продължим промяната, както политиците казват. Разчитаме, че с новия министър на транспорта ще имаме общи допирни точки“ , допълни той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg