https://www.gerb.bg/bg

Купуваме ли си такса „спокойствие“ и пауза по закона „Магнитски“ със Страйкърите?

Снимка: (архив) Цветомир Петров, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите се скараха по време на обсъждането на законопроекта за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър“ с вносител Министерски съвет.

По време на дебатите в пленарна зала на Партийния дом депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че това е поредният унизителен и неясен договор за България. Бойната машина може да е добра, но досега са произведени 4 900 машини, от които 434 са експлоатирани. В Европа няма страни, които да ползват такива бронирани машини, посочи Гечев. Положителното е, че в договора има авансово плащане, а не както при F-16 – 100% aвансово плащане.

България подписва празен чек за „Страйкър“-ите. Такива международни договори няма и няма разумен човек, който да се подпише къде да му закарат мебелите например, без да знае колко ще му струва, коментира депутатът.

Подписвайте и целувайте ръка„, призова Румен Гечев управляващото мнозинство.

От „Възраждане“ смятат, че правителството плаща такса „спокойствие“ на американците, за да продължат позорното си управление. Купува и се пауза по закона „Магнитски“, посочи от своя страна депутатът Николай Дренчев, който обяви, че формацията на Костадин Костадинов няма да подкрепи ратификацията на бойните машини.

ГЕРБ защитиха военния министър. Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев заяви, че днес е един много хубав ден за българската армия със закупуването на „Страйкър“-ите. Той призова депутатите, които се изказват към бойните машини и ги оприличават като „ковчези“, да не правят такива изказвания от парламентарната трибуна. Радев пресече и всякакви обвинение, че F-16 са хартиен проект. Той поздрави правителството и министър Тагарев, които придвижили инвестиционен проект за „Страйкър“-ите – общо 198 машини.

Военният министър Тодор Тагарев взе отношение относно отправените критики за закупване на „Страйкър“-ите. Той заяви, че психоатаките срещу него продължават. Има ясен график в договора и не е празен чек, отговори на критиките военният министър. Той увери, че бойните машини ще бъдат произведени и доставени както е заложено по договор и нямало да бъдат само по картинка – визирайки изтребителите F-16.

В законопроекта е записано, че системата на Съединените американски щати (САЩ) за предоставяне на американски отбранителни продукти, услуги и обучение за партньорски държави е процес, чийто гарант по изпълнението на договора от американска страна се явява американското правителство.

Прогнозната стойност на договора е 1, 208,560,357.00 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Договорът е съставен съгласно законодателството на САЩ. В него има редица особености, които не съответстват на договорно-правната практика, установена в процесите по придобиване на отбранителни продукти в Република България, като най-характерни са:

  1. Посочените цени в договора са в щатски долари, без включени данъци и такси, и отразяват максимално точна прогноза за необходимите;
  2. Средства за плащане към момента на извършване на доставката. Въпреки това правителството на САЩ поема ангажимент да направи всичко възможно за осигуряване на продуктите на посочените цени в долари и в рамките на посочената наличност;
  3. При извънредни и непреодолими обстоятелства, когато националният интерес на САЩ го изисква, правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или частично на договора във всеки един момент преди доставката на отбранителните продукти или изпълнението на услугите за отбрана. От своя страна, купувачът може да отмени изпълнението на договора изцяло или да заличи отделни точки във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия или извършването на услугите за отбрана, но той носи отговорност за всички разходи вследствие от отмяната.
  4. За американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или последващо одобряване на национално ниво (ратификация), а след превеждането на първоначалната вноска по него, в рамките на срока на валидност на офертата.
spot_img
spot_img

Още от рубриката

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за Газа ще отплава днес от Турция

Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за ивицата Газа...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония -...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg