https://www.gerb.bg/bg

КС образува второ дело за избора на нови съдии

Снимка: Тодор Стефанов, ИА „Нюз 24“ София / www.news24sofia.eu

Конституционният съд образува дело по искането на „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП срещу избора на съдии от парламентарната квота. Това става ясно от публикация на страницата на съда.

Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев. Той е докладчик и по делото, внесено от президента Румен Радев, с което също се иска установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт парламента нa 19 янyapи.

Припомняме, по-рано днес депутатите от трите партии внесоха обща жалба до КС срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на парламента.

В мотивите си те оспорват както избора, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите, който притовиречи на решение на КС, съгласно което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди две години мандат.

Вчера държавният глава също сезира КС за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му.

В мотивите си той посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

За конституционни съдии от квотата на Народното събрание бяха номинирани трима души, като положителен вот получиха Десислава Атанасова от ГЕРБ, която беше и председател на ПГ на ГЕРБ, и съдия Борислав Белазелков, издигнат от ПП/ДБ. Кандидатът на „Възраждане“ Цвета Рангелова не получи подкрепа и остава депутат.

Народното събрание близо две години не попълваше квотата си в Конституционния съд, което поставя под съмнение работата на самата институция. Изборът на съдии обаче бе поставен под съмнение още с номинирането на Десислава Атанасова за КС, като кандидатурата й срещна сериозен отпор сред гражданските и професионални организации, а и недоволство сред актива и на „Продължаваме промяната/Демократична България“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Москва: Украйна атакува три руски региона

Напрежение на фронтовата линия

ООН даде зелен сигнал за Палестина

САЩ искат гаранции за сигурността на Израел

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора

Съд в Пакистан удовлетвори молбата на съпругата на бившия...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Израел отговори с контраудар на атаката срещу граничен пункт в Газа

След атаката на Хамас срещу граничния пункт Керем Шалом...

Румен Радев призова МОН да разтовари учителите от бюрокрацията

Българските учители са хората, от които започва България. Това заяви...

Украйна е изравнила Русия в производството на бойни дронове

Украйна обяви, че произвежда същия брой бойни дронове за...

Експлозии отекнаха в Рафах

Експлозии се чуват в източната част на град Рафах...

Полицията застреля 16-годишен тийнейджър, след като е ранил човек при нападение с нож в Австралия

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg