Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кошлуков се жалва пред евроинституции от министър Минеков

Снимка: БГНЕС

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков сигнализира международни организации и институции след обвиненията на служебния министър на културата Велислав Минеков, пише „24 часа“.

Кошлуков определя служебния министър като политически и правителствен натиск, който има „смразяващ ефект“ за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

В сигнала на Кошлуков пише, че в серия от публични изявления, включително и официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, министър Минеков тиражира неверни твърдения, иска обяснения за редакционната политика.

Припомняме, министърът поиска да разбере защо прекъсва програмата на обществената телевизия за да бъде излъчена на живо пресконференция на ГЕРБ. Минеков обвини БНТ в нарушение на закона и поиска оставката на генералния директор включително на политически митинг, организиран пред сградата на БНТ.

Според Кошлуков, няма нарушение на закона с прекъсването на програмата на обществената телевизия. „Такова „внезапно прекъсване на програма“ би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно“.

Част от пресконференцията е излъчена в актуалното публицистично предаване, в което темата за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили, припомня директорът на БНТ.

Той сравнява действията си с другите две национални, но частни телевизии – БиТиВи и Нова телевизия.

БНТ очаква адресираните институции и организации да вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, както и до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София.

Припомняме, в края на месец май министърът на културата се закани да поиска оставката на шефа на БНТ заради прекъсването на редовната програма на БНТ в събота заради изявление на ГЕРБ. Тогава Минеков изрази притеснение, че подобни нарушения започват да стават систематични. В подкрепа на думите си той припомни за спирането на БНР за 5 часа през 2019 г.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Служебният кабинет назначи 4 нови областни управители

Служебното правителството назначи четирима нови областни управители на областите...

Естония привика руския шарже д’афер заради смущаване на GPS сигнали

Министерството на външните работи на Естония е привикало ръководителя...

Азербайджан може да доставя и още природен газ за България и региона

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

БАБХ затвори месарски магазин в Ботевград заради лоши хигиенни условия

След извършена проверка инспекторите на Българска агенция по безопасност...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

Процедурите за добавен капацитет за Вертикалния газов коридор влизат в обвързваща фаза

Стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за...

Полицията готова да влезе и в Калифорнийския университет

Калифорнийският университет в Лос Анджелис отново отвори врати за образователна...

Русия планира учение с ядрено оръжие

Кремъл обяви в понеделник, че ще проведе военно учение,...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg