https://www.gerb.bg/bg

Контактите на Нотариуса – до най-високото ниво в съдебната система?

Снимка: (архив) БГНЕС

Институциите имаха две години да реагират на изнесените факти и данни в разследването на Антикорупционния фонд срещу Мартин Божанов, което е от лятото на 2021 г. Това заяви пред нова телевизия правосъдният министър Атанас Славов по повод подозренията за незаконна дейност на разстреляния мъж, по прякор Нотариуса.

Очевидно това се случва бавно – толкова бавно, че цялата история може никога да не се разплете, отбеляза той.

По думи на Славов ключово в разследването е всички основни тези да бъдат проверени.

Според него контактите на убития са стигали до най-високо ниво, тъй като си е позволявал изключително дръзко поведение, включително да заплашва съдия по време на заседание.

Министърът уточни, че по заплахите срещу магистрати има досъдебни производства, по които се работи. „Министърът на правосъдието не участвал в тези разследвания.

Славов поясни, че се е информирал чисто институционално дали е обърнато внимание на тези проблеми. Не можел обаче да каже кои са разпитаните лица, нито как е вървяло следствието.

Той призова да се провери и дали е имало паралелен клуб на магистрати и кои от тях са влизали в него. Според него това е знак за изпадане на форма в зависимост, за нарушаване на техния професионализъм.

Славов изтъкна, че именно заради тези случаи е било изключително важно за България да бъде закрито т.нар. спецправосъдие, където случващото се било „перверзия“.

Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в съдебната система, на различни позиции – това е факт. Вероятно се държат много по-умерено, съобразяват се с правилата, но не са понесли отговорност – това е големият проблем„, категоричен бе министърът.

Той посочи, че Висшият съдебен съвет ще има по-силни и адекватни правомощия в това отношение след промените в Конституцията.

Никой главен прокурор няма да е Господ„, подчерта Славов.

Той очаква след ротацията Народното събрание да се занимае с назначаването на нови членове в Антикорупционната комисия. Той самият бил фокусиран върху работата по Закона за съдебната власт.

Според него в началото на есента може да има нов състав на ВСС, а малко по-късно – и нов главен прокурор.

Двама прокурори от Софийската градска прокуратура са с охрана, тъй като са били заплашвани от убития на 31 януари Мартин Божанов с прякор Нотариуса. Това съобщи БТВ от източници от разследването. Охраната на магистратите, един от които на ръководна длъжност, не е свалена и след убийството на Божанов. Двамата прокурори са получили охраната, заради отказ дело, свързано с Божанов, да бъде прехвърлено от Софийската градска прокуратура в Софийската районна прокуратура по времето, когато главен прокурор беше Иван Гешев. Софийска районна прокуратура се ръководи от Невена Зартова, срещу която виси дисциплинарно производство, което инициира и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, по което обаче Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не бърза да се произнесе.

Бившият шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Стоян Кушлев потвърди пред Нова тв, че Божанов е бил свързан с над 200 имотни измами. За разлика от електронните регистри, които показват, че Божанов е с чисто съдебно минало, Кушлев заяви, че той е бил осъден по чл. 209 от НК – за измами. КОНПИ пък е конфискувала от него незаконно придобито имущество за 430 хил. лв. Кушлев разказа, че е запознат с някои от неговите измами, включително със случай на фиктивен брак със 75-годишна жена, чието имущество за 2 милиона лева след това е препродадено, въпреки протестите на реалните наследници.

Пред БиТиВи съдия Владислава Цариградска разказа за това какво означава търговия с влияние и притискане на магистрати. През 2019 г. съдията от Районния съд в Луковит Цариградска прочита невярна информация за себе си. Разпечатва публикацията на хартия и го праща към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане да се започне проверка спрямо нея за почтеност и конфликт на интереси.

След публикацията Цариградска получава обаждане от роднина, която е била инструктирана да ѝ предаде съобщение от Мартин Божанов през бившия й съпруг. Делото е имотен спор между него и бившата му съпруга, а искането е съдията да се отведе. Направено е и уточнението, че „Марти“ има много сериозни контакти и е близък с Гешев и Пеевски.

Освен това ми беше казано, че могат да ми платят някой лев и ще бъде свалена публикацията, ако се отведа, но ако не го направя, това е само началото на медийните публикации срещу мен и също така няма да мога да работя не само като съдия, а ще бъда неспособна за всякаква работа“, разказва съдия Цариградска.

Мартин Божанов отправя заплахи и в самата съдебна зала: за изваждане на неща от личния ми живот иначе в съдебната зала щяло да стане твърде „нехигиенично“.

Втора захлаха – намек за физическа саморазправа отправя втори човек – за период в инвалидна количка. Именно тогава е назначена охрана на съдия Цариградска – по времето на правосъдния министър Данаил Кирилов.

И бившият вътрешен министър Бойко Рашков коментира пред БНР вчера случая с Мартин Божанов-Нотариуса. Докато е бил министър се е срещнал с около 10 души, пострадали от дейността на Божанов и Пепи Еврото. Тогава всички материали са били изпратени в ГДБОП. Паралелно с това е протекъл и процес за отстраняване на съпругата на Божанов от длъжност, като й се е отнел достъпа до класифицирана информация. Бойко Рашков знае, че материалите са изпратени в прокуратура още през 2021 г.

Според него ако прокуратурата беше взела по-навреме решението да образува производство и мярка за Божанов, сега вероятно Мартин Божанов щеше да е жив. По думите му идентични материали е имало и с Пепи Еврото.

Според Бойко Рашков може да се установят магистратите, които са изпълнявали поръчките. Това трябва да стане в хода на едно разследване, което трябва да се проведе по повод на убийството на Божанов.

Куп жалби и преписки срещу Мартин Божанов-Нотариуса са потънали в Софийската районна прокуратура. Това показва справка на държавното обвинение за Божанов, с която „Сега“ разполага. В справката, освен като лице, срещу което са подавани жалби, Божанов фигурира и като обвиняем, извършител, осъден. Два пъти се появява и като пострадал – веднъж по дело за средна телесна повреда от 2013 г., което обаче е прекратено, и веднъж заради открадната кола.

През 2020 г., например, е постановен отказ да бъде образувано разследване по анонимен сигнал срещу Божанов за имотни измами с апартаменти. Сигналът първоначално е подаден към спецпрокуратурата, която го е пратила по компетентност на Софийската районна прокуратура. Там е решено, че е изтекла давността за наказателно преследване и затова прокурорът е преценил дело да няма.

Четири години по-рано срещу Божанов е подадена жалба от конкретен човек за закана за убийство. И тази преписка обаче е прекратена от районната прокуратура с мотива, че деянието не е извършено или не е престъпление. Същият човек подава сигнал срещу Божанов и през 2017 г., но отново е постановен отказ да бъде образувано разследване.

През 1998 г. Божанов е обвиняем за кражба заедно с още едно лице. Делото стига до съда. Нотариуса е оправдан на първа инстанция през 2006 г. В прокурорската справка той фигурира и като обвиняем по дело за измама и за ползване на неистински документи.

Срещу него има и съдебно производство за унищожаване на документи. Вероятно става дума за откраднатото от Върховния касационен съд дело срещу нотариус Крашевски, който е с отнети права, забъркан в куп имотни скандали.

Излиза, че в крайна сметка Божанов е осъден по някое дело, защото фигурира като такъв в прокурорската справка, като през 2021 г. е оставено без уважение като недопустимо молбата му да получи съдебна реабилитация.

От справката се вижда още, че жалба срещу Божанов е подавала и бившата му съпруга. Но и на нея Софийската районна прокуратура отказва образуване на разследване.

Така валидна остава хипотезата, че ликвидирането на Божанов е опит да бъде прикрита информацията, която той е имал за магистрати и магистратският бардак, който той е организирал или поддържал. Според правосъдния министър Атанас Славов Божанов се е ползвал с протекции на високо ниво в държавата.

Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, която организация освети Божанов преди време, коментира, че в групата са бивши служители на службите, основно хора с контакти по високите етажи на правосъдието. Като пример за влиянието на групата му той посочи назначението на втората съпругата на Божанов в ГДБОП. Тя и досега работи там, като в момента е в отпуск по майчинство.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура,...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

В Армения задържаха 88 души при антиправителствен протест (ВИДЕО)

В понеделник сутринта арменската полиция в Ереван започна да...

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg