https://www.gerb.bg/bg

Комисия ще нищи сигурността на машинното гласуване

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите за захванаха със създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Вносители са лидерът на БСП Корнелия Нинова и група народни представители.

В мотивите към създаването на временната комисия, депутатът от БСП Борислав Гуцанов заяви, че има проблеми с машинното гласуване. Изтеклите записи първо от среднощното заседание на ПП много ясно се чува, че „след като направихме ала-бала с президента, успяхме да направим този резултат, иначе нашият резултат щеше да е под 10%„, открои той като една от причините за комисията. Гуцанов се надява временната комисия да установи какво значи „ала бала с президента„. Той се надява още днес в пленарна зала на Партийния дом депутатите от ПП да обяснят какво означава това.

Гуцанов запита дали приживе Алексей Петров е оказвал натиск върху формирането на сглобката, защо е оказвал натиск и защо никой не е искал да коментира машините. Той очаква да разбере дали „Информационно обслужване“ АД е на светло или на тъмно и защо никой не иска да ги коментира. В заключение Гуцанов иска комисията да се произнесе по всички въпроси за изборите, че има нещо, което не е както трябва.

В контекста на дебатите бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от ПП/ДБ Божидар Божанов добави, че на последните избори се гласувало с машини и с хартия, а резултатът от машините – броен от хора. Опитът за съмнения върху резултатите от последните предсрочни парламентарни избори е несъстоятелен, коментира Божанов. И увери – нямало поле за съмнения в честността на вота.

Според него да се твърди, че Информационно обслужване влияе върху изборния резултат, е непознаване на изборния процес. ПП/ДБ ще подкрепят създаването на временната комисия с аргумент да работи професионално и експертно, а не популистко месец преди местни избори.

Георги Гьоков от БСП репликира Божанов и отбеляза, че след появата на записите на ПП на националното им заседание, нямало как да се убеди обществото, че машините са полезни за държавата и за гласуване на избори.

Тошко Йорданов от ИТН е убеден, че са направили две огромни фалшификации с изборите – когато се появили ПП/ДБ и станали първа политическа сила, и когато формацията на Слави Трифонов изпаднала от парламента. С машините за гласуване се извършва тотална подмяна на вота на избирателите, изтъкна Йорданов. ИТН се закани, че и те имат ИТ експерти, които са готови да разглобят машините за гласуване на съставни части.

Искрен Митев от ПП/ДБ отговори на критиките и обвиненията на Йорданов. По думите му, когато ИТН не разбират една технология, това не я прави неработеща. Не машините, не ПП, не прогнозата за времето е виновна, че ИТН не са влезли в предишния парламент и са на нивото на статистическата грешка, а вашето цинично отношение към бившите ви партньори и избирателите, подчерта Митев.

Йорданов не пропусна да направи дуплика на Искрен Митев и Божидар Божанов. Той е доволен, че именно ИТН резнали зелките на кабинета на четворната коалиция, а сега грешката с тях правели ГЕРБ и ДПС. Той очаква с нетърпение, когато дойдат следващите предсрочни парламентарни избори кой колко процента ще събере и кой какъв резултат ще има.

Мартин Димитров защити колегите си от ПП/ДБ и заяви, че дори да не е член на временната комисия ще ходи с интерес на нейните заседания, за да види кой ще представи данни за фалшификация на изборите. Той призова ИТН като имат доказателства за нарушения на изборния процес, да ги представят пред комисията.

В крайна сметка след едночасов дебат депутатите създадоха Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване.

Народните представители гласуваха с 143 гласа „За“, 2 гласа „против“ и без въздържали се“.

Временната комисия се създава за срок от 3 месеца и се състои от 12 народни представители – по двама народни представители от всяка една парламентарна група.

Депутатите избраха членове на комисията, но и тя както в началото на 49-то Народно събрание остана без председател. Христо Проданов от БСП пък се пошегува, че най-добре е бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков да е председател на временната комисия.

„Възраждане“ пък поискаха половин час почивка от името на парламентарна група, но формацията Костадин Костадинов получи само 15 минути. След почивката предстои да стане ясно дали временната комисия ще има председател и ще е на база на ротационния принцип.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия отново свалила ракети ATACMS над Крим

Не се съобщава за пострадали хора и нанесени щети

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

Азербайджан може да доставя и още природен газ за България и региона

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за...

КНДР предупреди САЩ, че ще се провалят със сакциите

Усилията на САЩ и други западни страни за формиране...

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Филипините няма да използват водни оръдия или каквито и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg